Pasování malých rybářů završilo závodní sezonu

13. 6. 2022 · 2 minuty čtení · 11 fotografí · 1 video
Téma Sport
Hustopečští rybáři se kvůli rekonstrukci hráze rybníka museli přesunout do okolních revírů. Azyl našli hned v sousedních Starovicích, kde v sobotu 11. června uspořádali dětské rybářské závody. Při nich bylo slavnostně pasováno na rybáře 18 dětí, které úspěšně absolvovaly rybářský kroužek. 


Do cejchu rybářského pasoval své svěřence rybář a vedoucí kroužku František Šafařík. „Kroužek probíhal od září do konce dubna a na jeho závěru musely děti projít přezkoušením od hlavního hospodáře organizace, pana Přibyla. Všechny děti toto zvládly a dostaly tak povolenku k lovení ryb,“ pochválil malé absolventy.

A není toho málo, co musí rybář znát a umět. „Učili jsme se samozřejmě poznávat ryby, vázat háčky, montáže prutů. Ale také jsme si říkali, jak se chovat v přírodě, jak se chovat k uloveným rybám, a spoustu dalších oblastí, které jsou spjaty s výkonem rybářského práva,“

Všechny tyto získané vědomosti si děti na rybářských závodech rovnou vyzkoušeli. „Pravidla závodů jsou takové, že chytáme na jednu udici, a to na plavanou či na položenou, kdy e chytá ze dna. Zaměřujeme se na kapry, kdy hodnotíme největšího uloveného kapra a nejvíce ulovených kaprů. Ale počítají se i další ulovené ryby a snažíme se, aby dnes nikdo neodešel s prázdnou a vysloužil si nějakou tu medaili a odměnu,“ usmíval se předseda organizace Roman Smutný.

Dětské závody, kterých se účastnilo na 40 dětí, završily letošní závodní sezonu. „Závodit jsme začínali v Boleradicích, v Šitbořicích a na dalších místech. Závodili děti i dospělí a protože všechny tyto rybníky patří pod naši organizaci, tak jsme se podíleli na jejich přípravách. Bylo to dobré, protože naši rybáři se tak mohli podívat do bohatě zarybněných vod. Ale už se těšíme, že se budeme moci brzy vrátit na náš rybník. Teď je závodní sezona u konce a rybáři se tak rozjedou po rekreačním rybaření,“ uzavřel příjemné dopoledne ve Starovicích tajemník organizace Miroslav Dohnálek. -nov- 

odebírejte přes RSS