Potvrzeno. Hustopeče získají titul obce přátelské rodině!

23. 6. 2022 · 3 minuty čtení · 1 fotografie · 1 video
Téma Z města
Hustopeče si vyslouží titul Obec přátelská rodině. Plyne z několikaleté spolupráce širokého spektra skupin obyvatel a představitelů města, do které se mohl díky výzvám v Hustopečských listech a na webu města zapojit každý občan

Radostnou novinu přijela do Hustopečí ve středu 22. června osobně oznámit hodnotitelka Rodinného svazu České republiky Jitka Crhová, která svůj posudek předloží auditoriu. Ten oficiálně titul přidělí. „Jsem tady především proto, abych poděkovala. To chci zdůraznit a doufám, že i místní občané si všimli, že se tady podařila udělat spousta dobré práce, která jinde zdaleka není samozřejmá,“ prohlásila při společném setkání se zástupci města.


Za poměrně složitým názvem Audit Family Friendly Community, jehož jasně stanovené postupy pochází z Rakouska, a který certifikoval a realizuje Jihomoravský kraj, je skrytá celá škála na první pohled možná nepříliš viditelných činností. Díky nim si však všechny zainteresované strany pod vedením sociálního odboru a radních pro sociální oblast a rodinnou politiku společně stanovili pro město pět cílů, kterých v oblasti rodinné politiky chtějí dosáhnout. 

„Prvním z nich bylo zajistit větší bezpečnost v okolí zdejších škol, s čímž souvisí i zřízení školního autobusu. Ten sice zpočátku budil rozpaky, ale dnes funguje dokonce v rámci a pod hlavičkou IDS JMK. Druhým bodem byla stavba dvou bytových domů v ulici Žižkova se sociálními byty pro seniory a další cílové skupiny. Třetím výstupem je Senior doprava, která se ujala v podstatě ihned po zavedení. Pro rodiny s dětmi jsme zavedli příspěvek 5 000 korun pro každé narozené dítě a odpuštění poplatků za odpady pro děti do jednoho roku. A posledním i když také důležitým úkolem bylo větší ozelenění centra města, které probíhá po celou dobu kontinuálně a myslím si, že to začíná být jasně vidět,“ shrnul všech pět splněných cílů vedoucí sociálního odboru Tomáš Laz.

Iniciátor zapojení města do projektu, radní pro sociální politiku Michal Vejpustek k tomu dodává, že „při společném výběru těchto cílů jsme kladli důraz na to, aby ty projekty byly ve městě realizovatelné. Nemá cenu slibovat zlaté tele a klást si nesmyslné cíle.“

Po získání základního certifikátu v roce 2019, mělo město tři roky na to, aby tyto cíle splnilo. „Ty tři roky jsou za námi a já mohu konstatovat, že vše, co si město na základě jednání s občany stanovilo, bylo úspěšně zrealizováno. Doporučím proto, aby bylo městu Hustopeče oficiálně uděleno označení obce přátelské rodině,“ prohlásila hodnotitelka Crhová.

„Mě osobně se na celém auditu líbilo to, že to jsou cíle, které si stanovili sami občané od studentů gymnázia přes neziskové organizace, spolky, rodiny, seniory až po zástupce odborů a města. A zafungovalo to skvěle, mám opravdu radost a byla bych ráda, kdyby se do toho dialogu zapojili další,“ neskrývala nadšení starostka Hana Potměšilová.  

Udělením závěrečného certifikátu však práce v oblasti pro rodinné a sociální politiky zdaleka nekončí a zapojené skupiny mají zájem pokračovat ve společném díle i nadále. „Určitě bychom rádi pokračovali dál jak v tomto auditu, tak v podobném projektu, který vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, který je navíc spojen i s milionovou odměnou, díky které bychom mohli ty výstupy i financovat. Budeme se o to pokoušet i nadále, chceme nadále v pro rodinné politice pokračovat, ale víme, že jsou před námi volby, tak uvidíme, co bude,“ pokrčil rameny vedoucí sociálního odboru Tomáš Laz s tím, že vedení a podpora z radnice jsou v podobných projektech klíčové. -nov-

odebírejte přes RSS