Do přírody v okolí Hustopečí prorůstá invazivní Klejicha hedvábná

21. 7. 2022 · 2 minuty čtení · 6 fotografí · 1 video
Téma Z města

Trnovník akát, Pajasan žláznatý a poslední roky i Klejicha hedvábná. Invazivní rostliny a stromy ohrožují původní druhy a šíří se ve volné přírodě. Poslední zmíněná je raritou Hustopečí a okolí.


Při procházkách do přírody v okolí Hustopečí v těchto dnech jistě narazíte na vysoké silně vonící rostliny s plnými fialovými květy. Oku lahodící pohled však nedělá radost botanikům ani zemědělcům. Klejicha hedvábná, jak se tato nápadná bylina jmenuje, je vysoce invazivní a ve volné přírodě rozhodně nemá co dělat. „Klejicha je původem ze severní Ameriky a k nám se dostala jako okrasná rostlina. Přestože nepůvodních druhů jsou u nás stovky, tak jen málokteré se dokáží takto rychle a intenzivně šířit. U Klejichy je to dáno tím, že se rozmnožuje jak oddenky, tak semeny. Navíc obsahuje jedovaté látky, proto se jí vyhýbají i zvířata,“ seznamuje nás s vetřelcem Perk Berka z Odboru životního prostředí Městského úřadu Hustopeče.

V původních oblastech se klejicha využívala jako přadná rostlina a u nás si ji oblíbili především včelaři pro její medonosnost. To je také možný důvod jejího velkého rozšíření na jižní Moravě, kde ji podle některých zdrojů včelaři sami pěstovali pro svá včelstva. Již několik let se však její šíření volnou přírodou vymyká kontrole. „Nebezpečné je to proto, že se nám šíří v těsné blízkosti chráněných lokalit a časem se může stát, že vytlačí všechny naše původní druhy,“ obává se Berka. 

Starosti přidělává i zemědělcům, kterým znehodnocuje úrodu. Žádný ověřený postup, jak se tohoto nevítaného hosta zbavit, však zatím neexistuje a protože se klejicha šíří pouze na menším území jižní Moravy, nebyly zatím ani vynaloženy větší snahy odborníků se tomuto problému věnovat hlouběji. „Aktuálně se to zkouší pravidelným sečením, a to výhradně v době před květem, a následnou aplikací postřiku přímo na listy omlazené rostliny,“ vysvětluje postup Berka.

Touto metodou se podařilo částečně vymýtit kolonii klejichy pod starými mandloňovými sady, kde se do postřiků a sečení pustil majitel zdejšího ovčína, Mirek Vodák. Podobně by měli reagovat i majitelé dalších pozemků na trase k rozhledně a mandloňovým sadům, kde je klejicha již hojně rozšířena. Do samotných sadů prozatím naštěstí nezasahuje. -nov-

odebírejte přes RSS