Radní jednali: Ve městě přibude úsporné veřejné osvětlení

2. 8. 2022 · 3 minuty čtení · 1 fotografie
Téma Z města
První srpnový den se k jednacímu stolu posadili radní města při své 105. schůzi. Na programu měli přes 40 bodů, z nichž vybíráme ty nejdůležitější. Více informací najdete v podrobném zápisu.

Rekonstrukce Střelnice získala dotaci z kraje
Radní schválili uzavření smlouvy s Jihomoravským krajem o poskytnutí dotace ve výši 250 000 Kč na rekonstrukci interiérů objektu Střelnice v ulici Na Hradbách. Dalších 600 000 Kč na opravy poputuje z Fondu malých projektů. „Původně jsme počítali s mnohem vyšší dotací z kraje, čímž bychom se vyhnuli vícezdrojovému financování, nicméně stalo se, a proto jsme vděční za spolupráci s Habovkou. Díky společnému projektu „Tvář města Hustopeče a obce Habovka v proměnách času“ získá Habovka přes sto tisíc korun, zbytek půjde k nám,“ dodala starostka Hana Potměšilová. 
Historický objekt již dostal novou střechu, hotové jsou elektroinstalace a vnitřní a vnější omítky. V nejbližších dnech se dokončí podlahové vytápění a budova se osadí okny. 

Na nový chodník nové veřejné osvětlení, úsporné lampy po celém městě
Do konce září bude podél nově zbudovaného chodníku, který v Nerudově ulici lemuje areál Pavučiny, instalováno 6 sloupů veřejného osvětlení s úspornými zářivkami. „Městskou kasu tato investice vyjde na necelých 300 000 Kč bez DPH,“ počítá místostarosta Bořivoj Švásta.

Současně Rada města schválila zadávací dokumentaci na veřejnou zakázku malého rozsahu na výměnu svítidel veřejného osvětlení ve vybraných lokalitách ve městě. Město získalo dotaci z Ministerstva práce a obchodu ve výši 4 miliony korun . „Musím pochválit investičního technika Karla Svobodu a projektovou manažerku Pavlu Novotnou, díky jejichž práci se realizace stihne do konce tohoto kalendářního roku. Tím pádem budeme moci zažádat o stejnou dotaci i příští rok. Podaří se nám tak vyměnit asi polovinu lamp veřejného osvětlení ve městě. A ušetříme na energiích, protože všechny nové lampy budou úsporné,“ nešetřila chválou starostka.

Penzion pro seniory čeká oprava výtahu a poměrové měřáky na radiátory
V Penzionu pro důchodce již delší dobu nefunguje z důvodu prasklého pístu větší ze dvou výtahů, jimiž dům disponuje. Radní proto schválili výměnu pístu i s agregátem v ceně necelých 400 000 Kč. Hotovo bude do konce září. 
Souběžně s opravou výtahu schválili radní i instalaci poměrových měřidel topných nákladů v jednotlivých bytech Penzionu. „V Penzionu pro důchodce se aktuálně účtují náklady na vytápění podle podlahové plochy jednotlivých bytů, nikoliv podle skutečné spotřeby. Náklady na vytápění se zvyšují, a proto je vhodné náklady účtovat dle skutečné spotřeby v jednotlivých bytech,“ zdůvodnila pořízení měřidel vedoucí Správy a údržby budov Veronika Košuličová. Náklady na instalaci se pohybují okolo 80 000 Kč. 

Nádvoří Domu U Synků ozdobí umělecká kašna
Radní schválili uzavření smlouvy o dílo s polskou výtvarnicí Evou Ross-Baczynskou, jejíž fontána s plastikou královny-vdovy Elišky Rejčky bude zdobit nádvoří domu U Synků. V roce 2023 totiž uplyne 700 let od doby, kdy tato panovnice Hustopeče zakoupila a město se stalo majetkem královnou nově založeného cisterciáckého kláštera Králové na Starém Brně. "Je to významná událost v historii města, proto chceme, aby se na ni pamatovalo. Bronzová fontána se sochou v životní velikosti bude umístěna v zadním traktu nádvoří, aby byla ihned vidět i z průjezdu pod muzeem. V současné době se již pracuje na přívodu vody a zvažujeme, kam přesunout sochu Kvasinky vinné, která zdobila nádvoří doposud," dodala starostka Potměšilová. Nádvoří domu U Synků nebylo pro instalaci sochy vybráno náhodně. Ústně se tradovalo, že právě dům U Synků byl sídlem cisterciáckých abatyší při jejich pobytech v Hustopečích. Celkové náklady na uměleckou kašnu dosahují 1 000 000 Kč.

-nov-

odebírejte přes RSS