Vinaři zarazili horu a vyhlíží vinobraní

29. 8. 2022 · 1 minuta čtení · 28 fotografí · 1 video
Téma Víno

V sobotu 27. srpna opět ožila vinařská ulice Na Hradbách. Desítky převážně místních se staly svědky tradičního zarážení hory.


Rok se s rokem sešel a s blížícím se vinobraním se hustopečští vinaři chopili své každoroční povinnosti a slavnostně zarazili horu, aby ochránili své hrozny před nenechavou rukou mlsounů. „Prakticky vzato bychom horu měli zarážet už na konci července, kdy nám začínají měknout hrozny, a teď už bychom ji měli zase otevřít kvůli vinobraní. Historicky se to ale vždycky dělávalo v září, protože hrozny zrály v září a říjnu. Klimatické změny všechno posunuly, ale zatím nikoho nenapadlo dělat zarážení hory v polovině prázdnin,“ usmíval se Pavel Košulič z Hustopečského vinařského bratrstva, které tradiční akci organizovalo ve spolupráci s Kulturou a marketingem Hustopeče.

Zarážení hory se místní vinaři snaží každý rok něčím ozvláštnit. V letošním roce jej tak doprovodily svým zpěvem Darebný ženy z Velkých Pavlovic a zdejší dětský folklorní soubor Krajcárek. Samotné zarážení hory je neměnný akt. Krojovaní přinesou dřevěný kříž zdobený věncem z révy a místní vinaři jej symbolicky zatlučou do země. „Na tom obřadu není co měnit, ten je stejný už několik století. Co se ale snažíme obměňovat a rozšiřovat, je ten doprovodný program a nabídku otevřených sklepů,“ vysvětluje Košulič.

Nezbytnou součástí je i prosba o Boží požehnání, aby nejen vinaři sklidili zaslouženou úrodu. Jak bude vypadat ta letošní, na to si vinaři ještě chvíli počkají. „Zatím to vypadá dobře. Vinobraní by mělo začít asi za tři týdny a díky dešťům posledních dnů to vypadá dobře. Ale jak to bude opravdu vypadat, to se dozvíme, až posbíráme,“ říká Košulič.

Výsledky ze zarážení a žehnání loňských let mohli návštěvníci pokoštovat v podobě vín přímo ve sklepech, které byly otevřené až do pozdních nočních hodin. -nov-

odebírejte přes RSS