Z chátrající ruiny se stává chlouba města

11. 8. 2022 · 3 minuty čtení · 8 fotografí · 1 video
Téma Z města

Do konce září bude hotová rekonstrukce stavby, a do konce roku i veškeré interiéry a vybavení jedné z nejstarších budov ve městě - střelnice v ulici Na Hradbách. Někteří by ji nejraději zbourali, ale město zabojovalo o její záchranu a díky preciznosti stavařů i architektů má objekt našlápnuto na jednu z nejkrásnějších památek ve městě.


V dubnu loňského roku začala rekonstrukce jedné z nejstarších budov ve městě. Historická střelnice v minulosti sloužila k obraně města. V 90. letech v ní fungovala diskotéka, ale od požáru v roce 2008 chátrala. Město stálo před rozhodnutím, jestli budovu zbourat nebo opravit. „Nakonec vyhrála varianta rekonstrukce, ale od samého začátku jsme věděli, že to nebude jednoduché. Už při vyklízení se ukázalo, že požár z roku 2008 ji poškodil více, než se odhadovalo, a že se bude muset důsledně prověřit statika,“ popisuje krušné začátky rekonstrukce místostarosta Bořivoj Švásta.

Podezření potvrdily i další statické průzkumy a po začátku stavebních prací se postupně objevovaly nové a nové problémy. Třeba nedostatečná hloubka základů, padající věžička na střeše nebo naklonění celé budovy o 30 centimetrů směrem do silnice. Veškeré nápravy vedly k navýšení ceny a prodloužení termínu dokončení o celý rok. „Co se týká financí, tak se stavba navýšila o půl milionu. Se stavební firmou jsme se domluvili, že žádné další náklady si účtovat nebude, protože cena je pro nás kvůli dotacím zásadní. Proto se spíše posouvaly všechny termíny,“ dodává místostarosta. 

V současné době je statika i střecha již zajištěná. Hotové jsou elektroinstalace, podlahové vytápění, venkovní omítky. V nejbližší době se budou osazovat železná okna a dokončuje se suterén, kde bude mít své místo sklep a sociální zařízení. Celková suma na rekonstrukci budovy dosahuje 5,3 milionu korun, z čehož tři miliony pokryje dotace Ministerstva pro místní rozvoj. 

Dotace se podařilo získat i na následné vybavení hotových prostor. Celkem 250 tisíci pomůže Jihomoravský kraj a dalších 600 000 získá město z Fondu malých projektů díky spolupráci se slovenskou partnerskou obcí Habovka. Dominantou hotových prostor bude historický vinný lis, velkoformátová historická mapa města, osvícené expozice v podlaze, přiznané krovy a trámy s podhledem do nově oplechované věžičky, a mnoho dalšího. 

Virtuální prohlídka interiérů ZDE.

Zástupci města i stavební firmy se shodnou na tom, že hotové dílo zkrátka bude stát za všechny peripetie při rekonstrukci a svého rozhodnutí pustit se do oprav nelitují. „Samozřejmě že mnohem jednodušší by bylo celou budovu zbourat a postavit ji znovu. Těch komplikací, které jsme tu během stavby našli a museli řešit, bylo na jeden objekt až moc, řekl bych. (smích) Ale jako stavař vám můžu říct, že se z této rekonstrukce stala moje srdcová záležitost. Věci, které jsme tu objevili, ty historické postupy, které budou přiznané, už v dnešní době nikdo nedělá, žádný řemeslník. Proto jsme se s městem dohodli i na financích, protože tady vidíme věci, kterých si vážíme a které by se měly uchovat pro budoucí generace. Už jen samotný krov, který skvěle doplní navržený interiér, je sám o sobě nádherný. Hledali jsme hliněné omítky, které oživí výklenky kolem oken, hráli jsme si i s denním světlem, které bude prostor osvětlovat nejen z bočních oken, ale i z nové věžičky. Bude to opravdu krásný a prestižní sál,“ nešetřil chválou stavbyvedoucí Josef Zvonař.

Otevřená je ještě otázka dalšího využití opravené památky. „Jistě víme to, že tu budou stálé expozice o stavitelství, vinařství a historii budovy. A variabilita interiéru nám k tomu umožní pořádat menší koncerty, besedy či dokonce svatby. Uvidíme, kdo s čím přijde, ale myslím si, že budova by měla být otevřená a měla by se využívat. Proto jsme ji také opravovali,“ usmívá se místostarosta. -nov- 

 

odebírejte přes RSS