Degustace světových vín opět nezklamala

23. 11. 2022 · 2 minuty čtení · 22 fotografí · 1 video
Téma Víno
Phileas Fogg, který procestoval svět za 80 dní, by mohl závidět. Ti, kteří se rozhodli vydat třetí listopadovou sobotu na prestižní 12. ročník Světového duelu vín obrazili 19 zemí za jeden jediný den.


Na jednom místě se sešlo celkem 475 vzorků exkluzivních vín domácí i zahraniční produkce a na své si tak přišel opravdu každý. Vybíráme většinou vína s důrazem na tradiční odrůdy a lidé mají největší zájem o rýnské ryzlinky, chardonnay, sauvignony, pinoty noir, meroty a cabernety – takový je teď trend,” jmenuje nejžádanější vína Miroslav Hrabal, předseda organizačního výboru. “Je pro nás důležité, že i v této těžké době přijde spousta milovníků vína a jsou šťastní, že si mohou s úsměvem na rtech povykládat s přáteli a u toho pozorovat stoupající kvalitu vína,” říká, z čeho má největší radost.

Sehnat téměř 500 vysoce kvalitních vín se může jevit jako nelehký oříšek. Tomu už se vinař Miroslav Hrabal jen směje. Jak sám říká – přijedeme, ochutnáme, koupíme a odvezeme. Přesto se ale při zajišťování vzorků vyskytly drobné obtíže. “Třeba ve Francii byly dva roky nižších úrod, měli kroupy, mrazy a tak dál, takže některá vína byla vyprodána, ale my si vždy poradíme a přes přátele ta vína seženeme a dovezeme. Snažíme se také trochu obměňovat sortiment, takže bereme i vína z vesnic, které jsou trochu upozaděny,” odtajňuje vinař Hrabal.

Příjemnou vinařskou akci zahájila v 11 hodin vedoucí marketingu a kultury Jana Hrádková a úvodního slova se ujala také paní starostka Hana Potměšilová, předseda organizačního výboru Miroslav Hrabal a nová národní sommelierka Klára Kollárová, která tento titul nosí od září nynějšího roku. Jejím hlavním úkolem je šíření kultury vína, práce s vinaři a degustátory ale odbornou a širokou veřejností i vzdělávání na všech úrovních odbornosti. Pracovní pozici však předcházela dlouhá, vínem lemovaná, cesta. “Vínu se věnuji už od roku 2002 a vystřídala jsem práci v prestižní restauraci, kde jsem byla šest let na pozici sommelierky, pak jsem s Honzou Horešovským a Liborem Vinklem zakládala pražský vinný bar Vinograf, tam jsem se vínu věnovala skoro 25 let, takže jsem načerpala spoustu degustačních i sommeliérských dovedností tak a vedle toho jsem se i vzdělávala i jinde, v různých školách,” mapuje svou vinařskou cestu sommelierka Kollárová. Je také držitelkou titulu Fine and Rare Wine Specialist a úspěšně zakončila studium na WSET Diploma in Wine and Spirits.

Národní sommelierka zastává názor, že česká a moravská vína jsou svou kvalitou se zahraničními bezpochyby srovnatelné. Tvrdí, že víno svou jedinečnost získává díky svému místu původu. Světový duel vín hodnotí jako unikátní akci evropského měřítka. “Myslím, že tady musí plesat každý milovník vína, protože od rána až do večera zde můžete ochutnávat a porovnávat naše i cizokrajná vína, což je extrémně důležité, abychom pochopili, v čem jsou ta vína jedinečná,” uzavírá národní sommelierka.

-slam-
Foto: Veronika Nováková

odebírejte přes RSS