Cestování za hubičku? Žádný problém, říkají Poulíkovi

13. 1. 2023 · 1 minuta čtení · 2 fotografie · 1 video
Městská knihovna vstoupila do nového roku s nabitým programem. Ve vestibulu hostí výstavu výtvorů Hany Zezulčíkové a ve čtvrtek 12. ledna uspořádala první letošní přednášku. O Singapuru a Bali přijeli popovídat zkušení cestovatelé, manželé Poulíkovi.


Manželé Jana a Vladimír jsou známí svým nízkonákladovým cestováním. „Pro nás to znamená, že si celou cestu do každé země zařídíme kompletně sami. Začínáme nákupem nízkonákladové letenky, následně vyřizujeme ubytování, veškeré vstupenky do památek, dopravu na místě, půjčení auta, parkoviště. Těch úkonů před samotnou cestou je opravdu hodně, ale o to jednodušší je to potom na místě,“ říká Jana. 

Tímto způsobem spolu manželé procestovali už desítky zemí, o kterých si většina z nás může nechat jen zdát. Kolumbe, Kambodža, Kordillery, Laos, Palau, Vietnam, Filipíny. A den před přednáškou v Hustopečích si zabukovali i letenky do Jordánska, kam vyrazili hned následující ráno. Jejich život je plný překvapení, na svou první cestu ale nikdy nezapomenou. „Byla to cesta do Austrálie. Oslovil nás kamarád, jestli bychom nejeli jako celá skupina přátel. Každý z nás zařizoval něco. Někdo letenky, jiný ubytování, další výlety. Takhle jsme to celé dali dohromady a na tom jsme se právě všechno naučili,“ dodává.

Každou svou cestu plánují minimálně na 14 dnů, ale zůstávají i mnohem déle, aby důkladně poznali místní zvyky, kulturu a život. Tak se zrodil i nápad předávat své zážitky dalším. „Popravdě to byl nápad naší paní knihovnice, která nás tři roky přemlouvala, abychom udělali přednášku. Ujalo se to a dnes jezdíme nejen po knihovnách, ale i do škol, domovů seniorů a podobně. A je to fajn,“ usmíval se Vladimír. 

Vyprávění o rozmanitém Singapuru posluchače nadchlo a někteří si nechali i radit, jak si naplánovat vlastní dovolené. -nov-

odebírejte přes RSS