Hlas jako hudební nástroj. V kinosále zazpívali Fragile.

16. 1. 2023 · 2 minuty čtení · 4 fotografie · 1 video

Sálem vyprodaného hustopečského kina se v sobotu 14. ledna nesly melodie nejznámějších světových hitů. Mohutné aranže posluchače zcela pohltily, a to navzdory faktu, že na pódiu nehrál ani jeden hudební nástroj. Populární slovenský soubor Fragile si vystačí pouze se svými hlasy. 


„Vyznáváme náboženství, kterému se říká acapellový zpěv. Ten výraz pochází i italštiny a znamená to zpěv bez nástrojů. V Česku můžete tento žánr znát třeba od Jiřího Korna a jeho 4TETu. Nás je na pódiu sedm a když zavřete oči, můžete mít dojem, že slyšíte celou kapelu, ale není to tak. Této iluze dosahujeme tím, že hlasem tvoříme i bicí a basu. A skutečně to funguje,“ usmíval se vedoucí souboru Braňo Kostka. 

Kompletní těleso tvoří 12 populárních osobností slovenské pěvecké a divadelní scény, které se při vystoupeních různě střídají. Čechům nejznámější je pravděpodobně herečka Soňa Norisová, která však v Hustopečích chyběla. Zaujali ale další členové – svými vtípky a tanečními kreacemi obecenstvo pobavil Martin Madej a sametovým hlasem zpěvačka Anabela Mollová. „Je těžké dát dohromady takovou skupinu lidí, kteří jsou nejen sami o sobě skvělí zpěváci, ale ještě k tomu mají i ten cit pro sborový zpěv. Proto jsem hrdý, že se nám to podařilo a opravdu nám to spolu funguje,“ těšil se Kostka. 

Nejdojemnějším okamžikem večera byla pocta Mekymu Žbirkovi. Zazněly ale i takové hity, jako Happy Pharella Williamse nebo One more time od Daft Punk.

Členové souboru byli v Hustopečích vůbec poprvé a během večera několikrát obdivovali prostory zdejšího kina. „Jsme dojatí, že se v takovém menším městě podařilo vybudovat takový kulturní stánek se zázemím, kdy se mohou lidé scházet i v kavárně či v malém sále. U nás na Slovensku je něco takového nemyslitelné. Kulturní oblast je v podstatě odříznuta od financí a nějakého zájmu, takže zpívat v takovém krásném sále je pro nás až dojemné. Moc vám to přeji a mám z toho velkou radost,“ vzkázal hustopečským obyvatelům. -nov- 

odebírejte přes RSS