Plesová sezona zahájena! Parket prověřili krojovaní.

16. 1. 2023 · 1 minuta čtení · 17 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Hustopečští za sebou mají 22. krojový ples. Folklorní veselí započalo ve společenském domě uplynulý pátek v osm hodin večer. Stárci a chasa lákali na bezkonkurenční dechovou hudbu Lácaranku a cimbálovou muziku Lašár, která vítala příchozí hned při vstupu do budovy. 


Celý ples byl zahájen předtančením moravské besedy. S výsledkem předtančení byli stárci spokojení. „Myslím, že jsme hodně dlouho nacvičovali, a tím, že jsme to měli dobře nacvičené, už jsme si to tady mohli jenom užít, a o tom to je,“ raduje se první stárek Martin Matocha. Moravská beseda není jedinou, kterou hustopečská chasa ovládá. Ve svém repertoáru má ještě besedu českou a československou. Letos se se ke čtyřem kolečkům tvořených místními přidali také krojoví nadšenci z Boleradic, kteří utvořili kolečko páté. „Tuhle besedu jsme trénovali od listopadu, ale účast byla všelijaká. Jakmile jsme přislíbili, že na zkoušce bude sedmička nebo dvě, najednou se zvýšila účast a bylo to dobré,“ směje se první stárek. 

Beseda, kvalitní muzika a kvalitně zásobený bar nebyly jediným lákadlem krojového plesu. Na příchozí také čekala bohatá tombola plná skvělých cen. Jedna z hlavních cen byla například horkovzdušná fritéza, kterou si přál vyhrát sám stárek Matocha.

Tomu s koncem krojového plesu skončila také funkce, kterou už brzy převezme další dobrovolník, který se odváží vzít si na triko organizaci tradičních hodů i dalšího krojového plesu. „Jsem rád, že jsem se tohohle dne dočkal ve zdraví,“ směje se první stárek „myslím, nebo doufám, že to snažení bylo úspěšné, budu na to určitě s láskou vzpomínat. A milerád to předám dál v dubnu dalšímu.“ -slam-

odebírejte přes RSS