Participativní rozpočet 2023 odstartuje 1. února. Zapojte se a navrhněte, co ve městě chybí.

1. 2. 2023 · 2 minuty čtení · 1 fotografie · 1 video
Téma Z města
Již druhý rok se vedení města rozhodlo vyčlenit v rozpočtu finance, o jejichž využití rozhodnou přímo sami občané. Do participativního rozpočtu 2023 se mohou zapojit všichni obyvatelé města. Záštitu nad projektem převzal radní pro investice Vojtěch Frank.


„První ročník přinesl velmi hodnotné podněty, proto jsme se rozhodli jej zopakovat i letos. Začneme už 1. února a harmonogram je takový, že celý únor mohou občané podávat na webu www.tvorimehustopece.cz své návrhy, které já spolu s dalšími odborníky budu sledovat z té formální stránky. Následně proběhne diskuze s občany a samotné hlasování, které je naplánováno na květen,“ plánuje Frank.

V prvním ročníku v roce 2021 zvítězily tři navržené projekty, ze kterých se po domluvě s navrhovateli nakonec zrealizoval pouze jeden, a to discgolfové hřiště na Křížovém kopci, které se ihned po dokončení stalo vyhledávaným sportovištěm nejen místních. „Co se nakonec nerealizovalo, to byl pás zeleně za ulicí Generála Peřiny, protože tam by výsadbu mohlo ohrozit síťování pozemků, a také dětské hřiště za sportovní halou, které se ukázalo jako finančně náročnější. Proto zadavatelé obou projektů souhlasili, že se realizace odloží,“ vysvětluje Frank.

Zbylé finance z prvního ročníku tak budou k dispozici letos. Participativní rozpočet roku 2023 proto počítá s 700 000 Kč. Současně se zvedla i maximální možná částka na jeden projekt na 300 000 korun. Po celý měsíc únor tak občané mohou na webových stránkách www.tvorimehustopece.cz registrovat projekty, které by podle nich zkvalitnily život ve městě. „Mohou to být nejen výsadba zeleně nebo nějaké stavební úpravy, doplnění městského mobiliáře či úprava veřejných prostor. Do projektu je možné přihlásit třeba i různá školení či vzdělávací akce,“ dává tipy Frank.

Vedení města vkládá do participativního rozpočtu velké naděje, protože i projekty, které se neumístily, na prvních místech ukázaly, že se občané o kvalitu města aktivně zajímají a návrhy mohou být realizovány i mimo participativní rozpočet. -nov-

 

 

odebírejte přes RSS