Hustopeče uctí královnu Elišku Rejčku novou kašnou

18. 5. 2023 · 1 minuta čtení · 4 fotografie · 1 video
Téma Z města
Hustopeče se připravují na další oslavu významného výročí. Patnáctého května letošního roku uplynulo 700 let od chvíle, kdy město zakoupila královna Eliška Rejčka. Prvního června roku 1323 pak našeho město darovala nově založenému cisterciáckému klášteru ve Starém Brně, což městu přineslo téměř tři století trvající období klidu a růstu. 


Hustopeče si tuto událost připomíná kromě jiného i sérií přednášek. ve středu 17. května přijel do městského muzea Dr. Tomáš Borovský, aby seznámil posluchače s tím, v jakých poměrech si tehdy naši předci žili. „Hustopeče byly poddanské město, takže patřilo k těm méně významným, ale mezi poddanskými městy patřilo k těm významnějším v rámci jižní Moravy. A to díky vinicím a kontaktům s Brnem. Je fakt, že nejstarší dějiny Hustopečí jsou temné, protože neexistují žádné písemné historické prameny, ale poté, co se staly majetkem brněnského kláštera, tak ten význam stoupal,“ vysvětlil Borovský.    

Ve čtvrtek 1. června v 10 hodin bude na nádvoří domu U Synků, tedy v budově, kde měly abatyše cisterciáckého řádu ve své době sídlo, slavnostně odhalena nová fontána s téměř dvoumetrovou sochou královny Elišky Rejčky, kterou zpracovala polská výtvarnice Ewa Ross – Baczyńská. Program doplní i hudebně dramatické představení studentů místního gymnázia. „My jsme dlouhodobě usilovali o to, aby se nádvoří ochladilo a protože tu máme nevyužívanou studnu, tak fontána nebo kašna se přímo nabízela. A když to můžeme spojit s tímto výročím, tak to bude mít i přesah, protože si chceme připomínat důležité milníky naší historie,“ zdůvodnila vedoucí Muzea a galerie Soňa Nezhodová.

Hustopečští vyrazí i přímo do Brna, kde si také připomínají sedmisté výročí založení kláštera. Podrobnosti o plánovaném zájezdu i o slavnostním odhalení sochy budou zveřejněny na webu muzea a města Hustopeče. -nov-

odebírejte přes RSS