Kinokavárna představila duo Paolli & Zbyněk

16. 5. 2023 · 2 minuty čtení · 5 fotografí · 1 video
Téma Kultura
Malá scéna kinokavárny hostila další vystupující v rámci NeMalého pátku. Tentokrát se jednalo o skromné hudební uskupení, které tvořil hustopečský violoncellista Zbyněk Šemora a zpěvačka Paolli Šáchová. 


Není to tak dávno, kdy osud cestu těchto dvou umělců spojil dohromady. Ještě donedávna oba šlapali po sólové cestičce. „Na violoncello hraji od svých 10 let, to jsem chodil k panu Šmardovi, a 10 let jsem chodil do hudebky. Pak jsem hrál jen amatérsky, občas něco zafidlal na svatbách a na obřadech. Později jsem začal nahrávky dávat na YouTube a na základě toho se mi ozvali z Moravskoslezské Sinfonietty, což je takový poloprofesionální orchestr, jestli bych s nimi nehrál, protože potřebovali nějakého cellistu, tak jsem jezdil do Ostravy po dobu čtyř let,“ mapuje svou hudební kariéru Zbyněk Šemora.

Tím kariéra sólového cellisty skončila a tóny linoucí se z violoncella obohatil zpěv. Každá píseň, kterou se hudebníci rozhodnou interpretovat, čeká vlna úprav – v první řadě pro smyčcový nástroj, poté pro tóninu zpěvaččina hlasu. „Já jsem vystudovala bohemistiku a hudební vědu a výchovu a na filozofické fakultě jsem ještě zpívala a vystupovala, ale potom přišla rodina a podnikání, a tak šel zpěv stranou. Potom jsem se vzpamatovala, když děti odrostly, a začala jsem fungovat v pěveckém souboru Brno Gospel Choir, kde jsem působila také jako sólistka. A v té době jsme se ocitli ve Zbyňkově prodejně kol a při nákupu elektrokola jsme si všimli, že v určité části prodejny má také violoncello. A tak do mě manžel, lidově řečeno, hučel, abych začala zpívat s ním. Takže mě do té spolupráce dostrkal, my spolu se Zbyňkem začali zkoušet a už spolu vystupujeme pátým rokem,“ směje se zpěvačka Paolli Šáchová.

Paolli a Zbyněk dnes secvičují díky technologiím spoustu skladeb v pohodlí domova a provedou spolu až generálku, některou píseň leckdy „dají“ už přímo před publikem. V pátek si toto duo střihlo několik klasik v podobě operních árií v první polovině koncertu, pak ale zařadili také lehčí žánry z repertoáru zahraničních i českých velikánů, jako je Marie Rotterová nebo Karel Gott. Hudebníci se objevují především na akcích vinařů, svou hudbou doprovázejí přednášky či jiné komornější akce. Někdy čekají na pozvání, jindy organizátory sami oslovují. -slam-

odebírejte přes RSS