Malíř jižní Moravy slaví devadesátiny. Gratulujeme Antonínu Vojtkovi.

10. 1. 2024 · 1 minuta čtení · 5 fotografí · 1 video
Téma Z města
Malíř jižní Moravy, jehož obrazy jsou zastoupeny v galeriích a soukromých sbírkách 50 zemí světa. Držitel několika významných ocenění, milovník lužních lesů a tajemna, hrdý Moravák. Antonín Vojtek se 10. ledna 2024 dožívá neuvěřitelných 90 let.


Poznámka: Ve videu se pan Vojtek přeřekl a Hustopeče nazval německým výrazem Österreich, místo Auspitz, za což se omlouvá.

Antonín Vojtek se narodil v roce 1934 v Horních Bojanovicích, v současnosti žije a pracuje v Břeclavi, kde má vlastní galerii. Svůj druhý domov má však i v Hustopečích. „Tato krajina mě přijala. Poprvé jsem byl u vás ve třicátých letech a pobyl jsem tam asi 15 let. Byl jsem u toho, když vznikal mandloňový sad. Vždycky jsem se z těch vašich kopečků díval na Pálavu, která je krásně vidět. A vždycky jsem se tam už musel vracet a stále vracím,“ svěřil se malíř.

Sám ani nedokáže spočítat, kolik obrazů za svůj život namaloval. Věnuje se grafice, aktům, kresbě, ale typické jsou pro něj olejomalby, na kterých zachycuje přírodu. „Pro mě je štěstí, že maluji. Chci, aby to, co maluji, bylo něžné. Mám rád něhu, laskavost a krásu, což jsou pro mě hlavní priority. Proto taky lnu k přírodě, která mi toto všechno dává,“ vyznal se Vojtek.

Výběr z celoživotního díla bude možné shlédnout na připravované jubilejní výstavě, která je naplánována na 16. května v Břeclavi. Tam se budou moci gratulanti zeptat i na recept na dlouhověkost. „Já ten recept mám a klidně vám ho řeknu už teď. Buďte svobodní. Ve smyslu cítit se svobodným člověkem, nemít šéfa, dělat to, co máte rádi, aniž byste to nazývali prací. A co je hodně důležité - usmívejte se a radujte se z maličkostí, nedívejte se na ty hrozné věci, které se dějí. Hlavně úsměv,“ říká jubilant, který přiznal, že se usmívá dokonce i tehdy, když se nikdo nedívá. -nov-

odebírejte přes RSS