První výstavu Karla Havlíčka zdobí kapličky

5. 2. 2024 · 1 minuta čtení · 2 fotografie · 1 video
Téma Kultura

Svou první výstavu představil v místní knihovně pan Karel Havlíček – na svých obrazech představil sakrální stavby z blízkého i vzdálenějšího okolí.


Karel Havlíček je rodák z Miroslavi, který žije přes 40 let v Hustopečích a malování se nikdy nevěnoval. To vše se změnilo v roce 2020, kdy pod stromečkem nalezl obraz k malování podle čísel, aby si zkrátil covidové dlouhé chvíle. A pak už Havlíčka malování nepustilo.

Na jeho první výstavu obrazů sakrálních staveb jsme se vyrazili podívat do městské knihovny v Hustopečích. „Když jedeme někam na výlet a po cestě potkáme pěknou kapličku, tak si ji vyfotím a podle obrázku v mobilním telefonu si ji namaluji,“ představuje svou inspiraci Havlíček. Na svých obrázcích malovaných akrylovými barvami naleznou návštěvníci známé kapličky a kostelíky. „Jsou tu Hustopeče, Popice, kapličky z mého rodného znojemského okresu a pak Znojmo samotné,“ vyjmenovává Havlíček.

Své objekty zájmu potkává Havlíček náhodou, cíleně za nimi nevyráží. Ztvárnil jich již přes 30 a hodlá v tom pokračovat. „Drží mě to kvůli tomu, že někam přijedu a naleznu například kapličku polorozbořenou. Řeknu si: zachytím si, dokud tady je,“ říká malíř.

A svůj slib Havlíček dodržel. Zachycené kapličky namaloval a když už se jich sešlo několik přišel nápad s první oficiální výstavou. „Nalákala mě k tomu dcera, ta to v knihovně domluvila a říká: Máš to domluvené, už se nedá vycouvat,“ vysvětluje Havlíček. Kromě sakrálních staveb maluje Havlíček i další obrazy. Uvažuje o další výstavě? „Maluji také rodinné portréty, ale ti by museli s výstavou souhlasit. Kapličky jsou němé, těch se na uveřejnění ptát nemusím,“ dodává.

-nov-, -otah-

odebírejte přes RSS