Z Hustopečí přímo na olympiádu! McEwen a Woo skočili na Hustopečském skákání 233 cm!

13. 2. 2024 · 5 minut čtení · 6 fotografí
Téma Sport

Hustopeče se v sobotu 10. února probudily do nezvykle slunečného a teplého dne. Jarní paprsky jako by naznačovaly, že Hustopečské skákání, které po celý den plnilo sportovní halu atletickými hvězdami, přinese pořadatelům závodů i nějaký ten zářivý zápis do světových tabulek.

Závodní den zahájily Juniorky. Zlato putuje do Třebíče.

První kategorií, která se postavila na rozběžiště byly juniorky. Osmička nejlepších skokanek začala skákat na 139 centimetrech a hned čtyři z nich si svými výkony zapsaly osobní rekordy. Jako první závod opustila Nikola Seďová z Lokomotivy Fosfa Břeclav, které dlouho působila i v Atletice Hustopeče. Osudnou se jí stala výška 149 centimetrů.O vítězné posty se utkaly dvě sestry, závodnice z AŠK Slavia Trnava Nela a Sára Šikovy, s chovankou TJ Spartak Třebíč Renatou Láníkovou. Ta jako jediná překonala 170 centimetrů a další výšky si už nastavovala sama. Sama se rozhodla soutěž ukončit na 177 centimetrech, které překonala prvním pokusem.

Výsledky kategorie Juniorky:
1. místo: Renata Láníková, TJ Spartak Třebíč (177 cm)
2. místo: Nela Šiková, AŠK Slavia Trnava (167 cm)
3. místo: Sára Šiková, AŠK Slavia Trnava (164 cm)

104256

Mezi Juniory padlo několik osobních rekordů

Závod Juniorů začal podle plánu v 10:45 a na start se mezi osmičkou závodníků představila i hustopečská vycházející hvězda Vojtěch Homola z Velkých Němčic, který na skákání startoval za Lokomotiva Fosfa Břeclav. Do 190 centimetrů skákali všichni skokani bez větších problémů, pak se začalo startovní pole třídit. Právě na 190 centimetrech Homola vypadl. Svůj osobní rekord si však jejím překonáním vytvořil nejmladší účastník závodů, svěřenec hustopečské trenérky Michaely Houdkové Jan Tančinec. Do závěrečného souboje na 196 centimetrech nastoupili svěřenci TJ Sokol Nehvizdy Jan Tobias Janků a Petr Špitálský proti dobře rozjetému Vítkovi Elsnerovi z Lokomotivy Fosfa Břeclav. Pouze právě Elsner překonal výšku 199 cm a zaslouženě si odváží zlato.

Výsledky kategorie Junioři:
1. místo: Vítek Elsner, Lokomotiva Fosfa Břeclav (199 cm)
2. místo: Jan Tobias Janků, AK Sokol Nehvizdy (196 cm)
3. místo: Petr Špitálský, AK Sokol Nehvizdy (193 cm)

104257

Mladinká Maďarka ovládla kategorii Ženy B

Startovní listina kategorie Ženy B čítala neuvěřitelných sedmnáct závodnic ze čtyř zemí. Velkou favoritkou byla od počátku Lilianna Bátori z Maďarska s osobním rekordem 185 cm. Z českých závodnic překvapila Zdara Pezinková z AC Pardubice, která se jako jediná Češka dostala mezi pět nejlepších. Boj o medaile se rozpoutal mezi favoritkou z Maďarska a Britkou Kate Anson, které bez problémů překonaly 185 cm. Výšku 187 centimetrů překonala už jen favorizovaná Maďarka, která si následně nechala laťku zvednout ještě do výšky 190 cm. Ta však byla nad její síly, proto si zlato odváží za úžasných 187 cm, kterými opět vylepšila svůj osobní rekord.

Výsledky kategorie Ženy B:
1. místo: Lilianna Bátori, Maďarsko (187 cm)
2. místo: Kate Anson, Velká Británie, (185 cm)
3. místo: Zdara Pezinková, AC Pardubice (182 cm)

104258

Nejlepší Muži B jsou z Česka a Sýrie

Sedmnáct skokanů kategorie Muži B si úvodní výšku nechali nastavit na 189 cm, přes kterou se všichni přehoupli velmi snadno. Ve startovní listině nešlo přehlédnout například britskou vycházející hvězdu Luka Balla s osobním rekordem 214 cm nebo českého skokana Lukáše Bahníka s osobním rekordem 225 cm. Favoritem v Hustopečích byl syrské skokan Majd Eddin Ghazal s osobním rekordem 236 cm. V poklidném tempu se závodníci postupně dostali až přes dva metry, kde začalo startovní pole více řídnout. Přes 214 centimetrů se dostali pouze čtyři skokani. Proti favorizovanému Ghazalovi se postavili čeští Bahník a Tomášek a třetím pokusem i britský Jack Kimani. Na 223 centimetrů už se dostali pouze favorizovaní Bahník a Ghazal, ale ani jeden neskočil. Na pokusy o překonání 220 centimetrů byl lepší Bahník, který si nakonec odnáší zlatou.

Výsledky kategorie Muži B:
1. místo: Lukáš Bahník, Česká republika (220 cm)
2. místo: Majd Eddin Ghazal, Sýrie, (220 cm)
3. místo: Adam Tomášek, Česká republika (217 cm)

104259

O vítězce mezi ženami rozhodovaly pokusy

Slavnostní zahájení hlavních s představováním hostů a ambasadorů skákání je každý rok neklamným znamením, že na scénu přichází největší skokanské hvězdy. Po přivítání starostky města Hany Potměšilové a generálního ředitele firmy Agrotec, která je hlavním partnerem mítinku, přišly na scénu nejlepší mezi ženami.

Mezi čtrnácti skokankami nechyběla trojice českých želízek v ohni. Klára Krejčiříková, Denisa Pešová i Michaela Hrubá přeskočily bez zaváhání úvodní výšku 173 centimetrů. První závodnice začaly soutěž opouštět na 183 centimetrech. Marguerite Lorenzo z Kanady a Denisa Pešová z Univerzitního sportovního klubu Praha nepřekonaly tuto výšku ani třetím pokusem. Na 187 centimetrech vypadla i druhá Češka Klára Krejčiříková z AK Olymp Brno a přes 191 centimetrů se přehouply už jen dvě závodnice z celého pole. Yulia Chumachenko z Ukrajiny a Tatiana Gusin z Řecka. Ani jedna z nich však laťku na této výšce nepřekonala a o výsledcích na prvních příčkách rozhodovaly nejlepší pokusy.

Výsledky kategorie Ženy A:
1. místo: Tatiana Gusin, Řecko (191 cm)
2. místo: Yulia Chumachenko, Ukrajina (191 cm)
3. místo: Airiné Palšyté, Litva, a Paulina Borys, Polsko (187 cm)

104260

Z Hustopečí přímo na olympiádu! McEwen a Woo skočili 233 cm!

Dvanáct statečných se v půl osmé večer postavilo na rozběžiště hlavních závodů Hustopečského skákání roku 2024. Mezi nimi jediný Čech. Jan Štefela, který jen pár dní před závody v Hustopečích skočil v Praze 230 centimetrů a byl proto spolu s korejským atletem Sanghyeokem Woo hlavním favoritem.Zaplněná hala potleskem povzbuzovala skokany při každém pokusu a do výšky 216 centimetrů přes laťku přenesl všechny závodníky. Výš už některým z nich ani potlesk nepomohl. Na 221 centimetrech soutěž opustili nováčci Vasilios Konstantinou z Kypru a Douwe Amels z Nizozemska. Od 225 centimetrů už pokračovalo jen pět nejlepších.Na 231 centimetrů nastoupili poslední tři – Korejec Woo, Američan Shelby McEwen a ukrajinský Oleh Doroshchuk. Pouze Američan a Korejec se však přes ni přenesli dál.Na stojany si nechali nastavit výšku 233 cm, jejíž překonání by znamenalo kvalifikaci na olympijské hry v Paříži. Oba finalisté potřebovali tři pokusy na její pokoření, ale oběma se to s mohutnou podporou publika podařilo. A šli ještě výš.Na stojanech se rozzářilo číslo 235 centimetrů a hala ztichla v napjatém očekávání. Korejec se rozhodl tuto výšku vynechat a Američan tak v naprostém tichu skákal sám. Dvakrát neskočil a poslední pokus si nechal na výšku 237 cm. Ani poslední pokus mu však nevyšel, proto si svou sólo jízdu užíval poslední závodník Sanghyeok Woo.Tři pokusy nestačili na překonání této výšky, proto si zlato nakonec odnáší Američan McEwen.

Výsledky kategorie Muži A:
1. místo: Shelby McEwen, USA (233 cm)
2. místo: Sanghyeok Woo (233 cm)
3. místo: Oleh Doroshchuk, Ukrajina (228 cm)

104261


odebírejte přes RSS