Historici pořádali přednášku o Vietnamu

27. 3. 2019 · 2 minuty čtení · 2 fotografie

Dne 26. 3. 2019 Klub historie a vlastivědy v Hustopečích pozval bratra Františka Jana Teistera, mnicha Benediktinského opatství v Rajhradě, pedagoga a nadšeného cestovatele, aby přiblížil početnému publiku své zážitky z výpravy do Vietnamu, kterou uskutečnil v roce 2012.
Vietnam, celým názvem Vietnamská socialistická republika, je stát v jihovýchodní Asii, na východě poloostrova Zadní Indie. Bezprostředně sousedí se státy Laos, Kambodža a Čína. „Název země Vietnam lze přeložit jako kopcovitá krajina s rýžovými poli,“vysvětluje bratr František význam názvu, který charakter země dobře vystihuje.
Mnich se rozhodl Vietnam procestovat způsobem, který mu dovoloval co nejvíce poznat a pochopit místní kulturu, životní zvyklosti a tradice. „Cestoval jsem zásadně místní dopravou, jako běžný člověk,“ zdůraznil bratr František. Navštívil jak severní, tak střední i jižní část země. Poutavě a s humorem vypráví o svých zážitcích. Například o specifické dopravě v přelidněných městech, kde hlavními dopravními prostředky jsou jízdní kola a motocykly, a kde prakticky neexistují pravidla silničního provozu. Poukazuje na pouliční život místních obyvatel, kde na ulicích během dne prodávají, vaří i jí. A kde se večer schází nejen ke hraní deskových her či kulečníku, ale také ke společnému pohybu.
Z navštívených míst lze zmínit plující osady – vesnice na vodě v severní části země se sádkami perlorodek. V hlavním městě Ha Noi cestovatele zaujala katedrála sv. Josefa, Eiffelův most, či posvátné Jezero navráceného meče. Dále nelze opomenout pietní místo u Dien Bien Phu, bývalé císařské město Hue či palác sjednocení ve městě Sai Gon.
Na svých cestách oceňoval vstřícnost místních obyvatel – mohl si vyzkoušet práci v manufaktuře na výrobu pálených cihel, či práci s tradičním tkalcovským stavem. Jako pedagog se zapojil i do výuky v místní škole.
Velmi zajímavou a specifickou je dle slov bratra Františka i vietnamská kuchyně a kultura stolování. Vše se připravuje z čerstvých surovin, potraviny se neskladují, ale nakupují na tržištích či od pojízdných prodejců, restaurace jsou často pouliční, součástí tržišť, otevřené, stejně tak kuchyně. Jídla jsou výživná, sytící a chutná - tradiční polévka s rýžovými nudlemi, upravené maso či ryby, mořské plody, rýže, rozličné omáčky, chutné deserty. Vše se připravuje do středu stolu a každý strávník si sám nabírá, kolik sní. Jí se hůlkami. Drůbež, vepřové, ryby nebo had – vše se připravuje vždy čerstvé. „Vietnamci jsou úžasní kuchaři. Sami si vyberete suroviny, ze kterých vám připraví pokrm. Pro Vietnamce je stolování rodinnou slavností. U večeře se schází celá rodina a nejlépe pochopíte jejich kulturu, když si s nimi sednete a společně stolujete, “ dodal mnich.
Renata Heklová

odebírejte přes RSS