Hustopeče mají historicky první pivovar. Otvírá zítra

14. 4. 2015 · 2 minuty čtení · 5 fotografí
Hustopeče – to je hlavně město dobrého vína. Vinařská tradice sahá až do středověku. V 16. a 18. století se Hustopeče staly výměrou vinic dokonce největší obcí Moravy. Naopak další velmi oblíbený alkoholický nápoj, pivo, se ve městě nikdy nevařilo. Rodina Matochových teď však přepisuje dějiny. Otvírá historicky první hustopečský pivovar.
„Pivo ve městě historicky doložené nemáme. Vrchnostenský pivovar býval například v Dolních Věstonicích, ale Hustopeče měly problém, co se týče pivovarnictví, s nedostatkem pitné vody. S tím se potýkaly od svého vzniku až po zavedení vodovodního řádu někdy kolem roku 1954,“ potvrdila vedoucí Městského muzea a galerie Hustopeče Soňa Nezhodová.
V Hustopečích se pivo pouze skladovalo a stáčelo. Ve městě fungovaly dvě stáčírny, jedna firmy Klos, druhá firmy Pitner. V meziválečné éře se v Hustopečích například stáčelo lihuprosté pivo Sladon. Od zítřka si Hustopečští budou moci zajít do Hradního pivovaru na Hradní jedenáctku.
„Budeme točit nefiltrované, nepasterované, živé pivo. Začínáme jedenáctkou polotmavou, potom bude následovat Hradní desítka světlá a pak se uvidí. Chtěli bychom vařit ležáky jedenáctku a dvanáctku i speciály třináctku a čtrnáctku,“ vyjmenovala majitelka pivovaru Marcela Matochová.
Se svým manželem přešla k pivovarnictví od stavařiny. Než si ale mohli svůj sen o domácím minipivovaru splnit, čekaly je měsíce plné papírování a štafeta po úřadech. Pak se museli naučit hlavně technologii vaření. Hlavním sládkem se stala Marcela Matochová.
„Jezdila jsem se učit do jiného pivovaru. Tam ale byla obsluha technologie trochu jiná, teď bude dojíždět sládek sem za mnou a bude mě učit práci s technologií, kterou máme tady,“ uvedla Matochová.
Hustopečské pivo bude podle ní jedinečné. Tak jako všechna ostatní piva z domácích výroben. O chuti zlatavého moku totiž rozhoduje spoustu činitelů. „Voda, technologie samotná, hygiena. Základní je ale voda a suroviny, ze kterých vaříte. V každém minipivovaru je pivo jedinečné, nikdy v nich neuvaříte úplně identické pivo, i když je stejná receptura,“ myslí si majitelka hustopečské výrobny.
Ročně mohou v Hradním pivovaru vyrobit maximálně 1 800 hektolitrů piva. Matochovi by však do budoucna nechtěli zůstat jen u piva ve skleněných půllitrech. „V budoucnu bychom chtěli otevřít pivní wellnes,“ svěřil plány Antonín Matocha.
Hradní pivovar má otevřeno každý den od tří hodin odpoledne. Poprvé do něj budou moci návštěvníci vkročit už zítra, ve středu 15. dubna. Pozvaní hosté pak tuto možnost měli o dva dny dřív. Historicky první hustopečský pivovar pokřtil i místostarosta města Bořivoj Švásta.
„Za tuto úslužnou, užitečnou věc patří jeden velký dík. Přeji, ať je tady pořád plno, ať jsou lidé spokojení a ať se sem vracejí,“ popřál prvnímu pivovaru v Hustopečích Švásta.
Sledujte reportáž v Hustopečském magazínu č. 303, vychází v pátek 17. dubna 2015.
(Text a foto: Jana Rozková) 




odebírejte přes RSS