Na sektovém večeru létaly špunty

12. 8. 2025 · 1 minuta čtení · 10 fotografí · 1 video
Téma Víno

Večer plný šumivého vína a zážitku v podobě umění sabráže. To nabídl sektový večer ve Vinařství U Vrbů.


Tak jako každý rok, tak ani letos nepřišli návštěvníci Vinařství U Vrbů o oblíbený sektový večer, při kterém doslova lítaly špunty na všechny světové strany. Večer plný šumivého vína doprovázela živá kapela a o skvělou náladu nebyla nouze. „Dneska se ve Vinařství U Vrbů koná už tradiční sektový večer, který je vlastně výjimečný tím, že dnes probíhá večer plný sabráže. Je plný šumivého vína, takže během večera tady máme otevřené láhve sektu a otevíráme je speciálním způsobem, a to takzvanou sabráží, kdy se odsekává hrdlo té láhve. Tady tento večer vznikl při příležitosti soutěžních let mé sestry Libušky, která se sabráži už několik let věnuje. Soutěžila v ní na Mistrovství České republiky, kterou několikrát vyhrála. Teď už vlastně sedí jenom v porotě, protože už ji vyhrála tolikrát, že už se může zúčastnit té soutěže jenom jako porotce. A právě během večera takhle odsekáváme láhve, rozléváme sekty, děláme z nich i drinky. Je to večer plný živé hudby, sabráže a sektu,“ popisuje Radmila Prokšová z Vinařství U Vrbů.

O živou hudbu se postaral Patrik Zatloukal se svým kolegou. Zatloukal je také účastníkem Mistrovství České republiky v sabráži a loňským vítězem. Jak ale vlastně samotná sabráž probíhá? „Důležité je mít kvalitně nachlazený sekt, takže 5 stupňů a pevný předmět, který musí mít hranu. Nemusí být nutné ostrá, ale musí to být pevný materiál, takže ocel, sklo, keramika. Takticky se musí švihnout a kopírovat lahev – takže švihem hladit hrdlo lahve. Nejde o sílu a seknutí, ale vyloženě o švih a hrana daného předmětu se zarazí o prstýnek hrdla,“ popisuje Libuška Vrbová, trojnásobná mistryně republiky v sabráži a jediná žena, které se toto povedlo.

-otah-

odebírejte přes RSS