Menu Hledat

Návštěvníci Pavučiny se mohou těšit na novou zahradu

27. 9. 2018 · 2 minuty čtení · 11 fotografí · 1 video

Nová budova Centra volného času Pavučina je navržena tak, aby poskytovala mnoho možností na zájmové vzdělávání dětí. Oproti původní budově se zvětšila rozloha a přibylo jedno patro. Stavba se proto významně dotkla zeleně v okolí budovy, ale nikdo nemusí zoufat. Město Hustopeče podalo v minulém roce žádost o dotaci z Národního programu životního prostředí a na podporu environmentálního vzdělávání získalo 500 tisíc korun. „Celkové náklady projektu jsou odhadovány na 590 tisíc korun. Realizace začne na jaře 2019 a bude trvat do podzimu,“ uvedla projektová manažerka Pavla Novotná.


Projekt zahrnuje úpravu vstupu do areálu, kde vznikne motýlí záhon, jehož součástí budou postupně vykvétající trvalky. „To oceníme při environmentálních aktivitách a pro účely přírodovědeckého kroužku,“ objasnila Novotná. Počítá se také s hmatovou stezkou ve tvaru pavučiny a nebude chybět ani oblíbená ohrada pro ovce. Stávající voliéru pro ptáky nahradí gabionový altán. „Jeho součástí bude vnitřní a venkovní voliéra pro chované exotické ptactvo a ve stěnách budou zabudované dvě klece pro hlodavce. Své místo zde také najde včelařská výstava o životě včel. Informace zde mohou čerpat návštěvníci areálu i děti z včelařského kroužku,“ dodala.
Určité úpravy zaznamená i zadní část areálu Pavučiny. Jezírka, průlezky i skate park ale zůstanou. „Očekáváme, že tu bude osazen kompostér, suchý záchod a vybudovaná venkovní učebna,“ objasnil budoucí podobu ředitel CVČ Pavučina Petr Fridrich.
Stavební firma nyní dokončuje izolaci střechy a tím se ukončuje hrubá stavba Pavučiny. V přízemí jsou hotové omítky, je rozvedena elektroinstalace a zdravotechnika. Řeší se také odvod vody ze střechy do retenční nádrže. „Tu osadíme před budovu. Voda bude sloužit na splachování toalet a budeme ji sem také doplňovat ze studny,“ vysvětlil Fridrich.
Zatímco se pracuje na stavbě, tak v kancelářích Pavučiny se s architektkou řeší podoba interiéru i exteriéru. „Těch věcí je spousta: jak to bude vypadat na záchodech nebo chodbách, vybavení kuchyní, učeben, kanceláří apod. Také probíráme fasádu a šambrány kolem oken. Snažíme se, aby to vypadalo útulně,“ prozradil Fridrich.
Od října se v náhradních prostorech rozjíždí většina nabízených kroužků pro děti. „Množství dětí je stejné jako v minulých letech, ale provoz je teď spíš udržovací. Nová budova přinese nové možnosti, nové kroužky. Těšíme se na to,“ popsal provoz Fridrich.

-ves-

 

odebírejte přes RSS
česky english deutsch