Na Slavnostech mandloní a vína se soutěžilo také o nejlepší mandlový dezert. Do soutěže se letos zapojilo šest cukrářů z řad široké veřejnosti.
„Letos jsme měli hodnocení o něco snazší, vloni totiž byla účast o dost silnější. Využití mandle bylo ale i letos pěkné, šlo vidět, že si s tím lidé dali práci. Vítěz měl chutě opravdu vyladěné,“ zhodnotil šéfkuchař Matouš Pauer.
Porota se na vítězi jednoznačně shodla. Šéfkuchařům nejvíce chutnal takzvaný Hustopečský mandlovník – karamelový dort od Kateřiny Kopové z Hustopečské mandlárny. „Myšlenku jsem nosila už dlouho v hlavě a letos je konečně Hustopečský mandlovník na světě. Máme recepturu na dva druhy – na odlehčený tvarohový a karamelový. Prodávali jsme je i v našem stánku a oba měly obrovský úspěch,“ měla radost Kateřina Kopová.
Recept na karamelový ani tvarohový dortík však prozradit nechce. „Rádi bychom se domluvili s nějakým hustopečským hotelem nebo restaurací, kde by pro nás mandlovník vyráběli, aby lidé v Hustopečích mohli někam zajít jak na mandlovou kávu, tak na Hustopečský mandlovník,“ prozradila plány Kopová.
Na druhém místě skončil koláč s mandlemi a hroznovým vínem. Upekla ho teprve jedenáctiletá Nikola Stříbrnská. Jako třetí nejlepší kuchaři označili mandlovou roládu od Květoslavy Svobodové.
(Text a foto: Jana Rozková)
[caption id="attachment_20036" align="alignnone" width="700"] Vítěz soutěže o nejlepší mandlový dezert - Hustopečský mandlovník.[/caption]
[caption id="attachment_20037" align="alignnone" width="700"] Cenu si převzala majitelka Hustopečské mandlárny Kateřina Kopová.[/caption]
Nejvíc chutnal Hustopečský mandlovník Kateřiny Kopové
30. 3. 2015 · 1 minuta čtení · 2 fotografie