Předseda Českého zahrádkářského svazu Hustopeče Radovan Tomeš si dělá soukromé záznamy o počasí už od roku 1993. Podle něj se srážky i teploty pohybují ode zdi ke zdi. A nejinak je tomu letos. Kvůli chybějící zimě nastoupili vinaři s nůžkami už v první půlce března.
„Teď probíhá ve vinohradech fáze dosti důležitá a to je řez révy vinné, který se dělá v zimě a v předjaří. Odřezává se staré dřevo a necháváme zásobní čípek a tažen, který se potom uvazuje k drátu. Z oček vyrůstají nové letorosty a z těch potom hrozny,“ popsal jednu z prací ve vinici předseda ČZS Hustopeče Radovan Tomeš.
Tomeš má ve svých vinohradech asi 1 000 keřů, řez révy vinné mu tam zabere asi da až tři týdny. Stříhání se nesmí podcenit. Už v této fázi vinař formuje kvalitu budoucího vína. „Když někdo nařeže větší počet oček, má vysokou úrodu, ale menší cukernatost a kvalitu. Kdo nařeže menší počet oček, už získává větší cukernatost i kvalitu,“ vysvětlil předseda hustopečských zahrádkářů.
Další neméně důležité, takzvané zelené práce potom čekají na vinaře v červnu. Letos budou podle Tomeše velmi složité. Kvůli chybějící zimě a mrazům se na keřích drží choroby.
„Letošní rok, už jde vidět, bude hodně špatný. Zima nebyla, je velké sucho, velký vláhový deficit. Ročník ale zhodnotíme, až se bude stříhat,“ zmínil Tomeš.
Předseda hustopečských zahrádkářů vinaří už více než 30 let. A už 20 let si vede soukromé záznamy o počasí. „Extrémy začaly už v roce 93, kdy počasí skočilo ze zimy rovnou do léta. Další extrémní rok byl třeba 2006, kdy vysoké teploty způsobily někde až úžeh na hroznech. Rok 2010 byl zase například hodně mokrý,“ vyjmenoval Tomeš.
Letošní rok je však zatím teprve na začátku. Zhodnotit ho tak vinaři budou moct až na podzim při vinobraní.
Více informací jsme přinesli v reportáži v Hustopečském magazínu č. 249, premiéru měl v pátek 14.3.2014.
(Text a foto: Jana Langová)


