„Polévku máme vždy jednotnou. Hlavní jídlo je potom vždy jedno masité, druhé bývá takový dětský výběr jako buchty nebo špenát, a třetí jídlo je zaměřené na strávníky, kteří se vyhýbají masu,“ popsal skladbu jídelníčku ředitel základní školy Komenského Miroslav Patloka.

Denně se v jídelně při základní škole uvaří okolo 900 obědů. Pro bezmasé trojky si chodí každý den asi 250 strávníků. Vegetariánům jídelna například nabízí pokrmy ze sóji, z tofu a především ze zeleniny.
„Jídelníček sestavuji po konzultaci s kuchařkami, musíme zohledňovat normy pro školní stravování a zařazovat musíme v dostatečné míře i mléčné výrobky, luštěniny, ryby a tak dále,“ vysvětlil sestavování menu vedoucí školního stravování na ZŠ Komenského Miroslav Bednář.
Pestřejší jídelníček také zajišťuje větší počet strávníků. „Když jsme nabízeli jeden oběd, chodilo k nám zhruba 350 strávníků, teď k nám chodí 900,“ zmínil Patloka.

A nové strávníky se na rozšířenou nabídku jídel snaží nalákat i v jídelně při středním odborném učilišti. Nabídku tam obohacují o pokrmy podle nejnovějších trendů a receptů. Lákají například na sálat z červené řepy s tuňákem, na žraloka, bulgur, kuskus, pohanku, jáhly nebo třeba na kuře na fazolových luscích.
„Rozhodli jsme se přidat třetí jídlo, které bude zdravější a které bude odpovídat novým trendům. Chceme zkusit něco jiného než klasickou cestu,“ informovala vedoucí školní jídelny SOU Hustopeče Lenka Chrastinová.

Pokrmy se snaží v jídelně na učilišti připravovat i hezky na pohled. Obzvlášť děti totiž bývají k novinkám zprvu nedůvěřivé. „Prve zkoušeli nová jídla zaměstnanci. Děti vyčkávaly. Ale potom, když viděly, jak vypadají a že se snažíme jídla připravovat i hezky na pohled, tak je zkouší. Třeba fazolové lusky s kuřecím masem a s bazalkou si objednalo spoustu dětí a myslím, že jim chutnalo,“ pochvalovala si Chrastinová.
Zdravé trojky na učilišti zavedli jako podporu projektu Škola podporující zdraví. „Naše škola se zúčastnila projektu Škola podporující zdraví. Na internátu bylo například zřízené fitcentrum a v rámci toho jsme si říkali, že by bylo vhodné, aby se nějak připojila i jídelna,“ podotkla Chrastinová.
V jídelnách se však vaří nejen dobře a moderně, ale i za příznivou cenu. Žáci v obou školních jídelnách za pokrmy zaplatí něco přes 20 korun, dospělí potom okolo 55 korun.
Více informací v Hustopečském magazínu č. 246, vychází v pátek 21.2.2014.
(Text a foto: Jana Langová)
