Vzorky, které se často shánějí jen velmi obtížně, přiváží do města Miroslav Hrabal, zakladatel celé akce. „Snažíme se zachovávat a stále stupňovat kvalitu nabízených vín. V letošním ročníku jsou vína, která tu dřív nebyla, a u těch známých zase jiné ročníky. Chceme milovníkům vína nabídnout možnost udělat si obrázek o tom, jak vína ve světě vypadají, a výrobcům ukázat, kam směřovat svou produkci. A všem milovníkům vína vytvořit nádherný den,“ říká Hrabal.
Podle vedoucí marketingu a kultury města Hustopeče Jany Hrádkové stojí za výjimečností akce právě Hrabalovy zkušenosti a kontakty: „Mirek Hrabal je ikonou. Má bohaté kontakty po celém světě – třeba ve Francii v Burgundsku – a díky tomu dokáže vybrat a přivézt ta nejlepší světová vína. A doplňuje je víny moravskými i českými. Vše je postaveno na jeho znalostech a osobních vztazích s vinaři.“
V minulých letech předcházela veřejné výstavě uzavřená gala degustace pro sommeliéry a enology. Letos se poprvé nekonala. „Gala degustace byla určená hlavně odborné veřejnosti. O to větší radost máme, že letos odborníci přišli přímo na veřejnou přehlídku, kde se potkávají s širší veřejností a užijí si celý den,“ doplnila Hrádková.
Tradiční otázka návštěvníků zní: Co jste letos přivezli? A jako vždy přípravný výbor držel seznam vzorků v tajnosti až do chvíle, kdy návštěvníci obdrželi katalog přímo u vstupu. „Jsme hrdí na vína a odrůdy, které se pěstují u nás – ryzlink rýnský, chardonnay, pinot noir, ale i cabernety nebo merloty,“ vyjmenovává Hrabal. „Milovníci mohou vše porovnat s Evropou i světem. Máme tu špičková vinařství z Burgundska, krásná vína z Loiry, Sancerre, Chablis, samozřejmě ryzlinky z Mosely, a také vína z Kalifornie, Jižní Ameriky či italská Barola a Brunella.“
Návštěvnost opět potvrdila význam akce v kulturním kalendáři města. Organizátoři už přemýšlí nad tím, kam se vydají příště. „Uvidíme, jak to dopadne s financemi a zájmem lidí. Když bude podpora, novému ročníku se rozhodně nebráníme,“ uzavírá Hrabal. -nov-
1 min
1


