Hustopečské mandle: z růžových květů jsou plody

11. 9. 2013 · 1 minuta čtení · 3 fotografie
Nejen v plném květu, ale i v těchto dnech, vybízí k podzimní vycházce mandloňové háje u Hustopečí.  Nastala doba zrání. Rarita středoevropských klimatických podmínek nyní nabízí zajímavou podívanou.  Zrající pecky vykukují ze zelených slupek a pro návštěvníky mohou být prvním seznámením s tím, jak se rodí oblíbená pochoutka.  Většina lidí ji doposud zná jen z čokolád a cukrářských výrobků.

Přineste hrst mandlí a vyhrajte vstupenky na Burčákové slavnosti

Hustopečské informační centrum navíc nabízí každému, kdo přinese hrst mandlí, za odměnu malý dárek. Tři vylosovaní výherci se mohou také těšit na dvě volné vstupenky na Burčákové slavnosti, které se v Hustopečích konají první víkend v říjnu. Sběr je však možný pouze v malém rozsahu a jen ze země.  Vzhledem k ochraně unikátních sadů a jejich dalšího zachování není sběr dovolený ve velkém.  Pouze jako turistický suvenýr v počtu několika kusů.

Dříve v čokoládě, dnes jako atrakce
Hustopečské mandloně dosahují úctyhodného stáří více než 60 let. Dříve jejich plody sloužily jako surovina, která se přidávala do čokolád značky Zora Olomouc. Dnes už jsou jen přírodní turistickou atrakcí.
Do záchrany mandloní vložilo vedení města v posledních letech nemalé úsilí i peníze. K mandloním také vede turistická stezka a před půldruhým rokem vyrostla v jednom ze sadů rozhledna. Dva mandloňové sady se rozléhají  na jihovýchodní straně města na ploše 4,5 hektaru a čítají celkem na devět set letitých stromů.



Text: Dagmar Humpolíková
Foto: Dagmar Humpolíková, Jana Langová
odebírejte přes RSS