K vinohradu jsem měl odpor, říká mladý vinař

23. 6. 2014 · 2 minuty čtení · 1 fotografie
Teď vyhrál Hustopečské městské víno. Roman Fabig.
Studoval obory, které mají k vínu stejně daleko jako česká fotbalová reprezentace na mistrovství světa. A přesto se mladý vinař Roman Fabig pyšní titulem Hustopečské městské víno. V soutěži vyhlášené tamní radnicí uspěl s Veltlínem zeleným z roku 2013. „Pocházím z vinařské rodiny. Moje babička s dědou dělali víno, ale sudové. Dříve jsem k tomu měl odpor, protože to byly vesměs nucené práce a pak jsem se dostal k lahvovým vínům, což bylo něco jiného," říká Fabig.

Poté od dědy dostal menší vinohrad. „A náhodně se mi přes kamaráda naskytla možnost odjet pracovat do dvou vinařství ve Španělsku. Strávil jsem tam skoro tři měsíce. A práv  ě tam jsem zjistil, že víno se dá dělat na úrovni a organizovaně, i když v malém množství," tvrdí šestadvacetiletý vinař z Hustopečí. Roman Fabig

Zkušenosti pomohly


Vystudoval střední průmyslovou školu a vysoké učení technické. „Takže nic, co by bylo nějak propojené s vínem. Účastním se ale různých odborných přednášek a plánuju se dál vzdělávat. Aktuálně se poohlížím po studiu enologie v zahraničí," prozrazuje Fabig, který se mimo jiné zajímá i o gastronomii.
Za titul bílého Hustopečského městského vína je rád. „Snažím se a má to velkou souvislost s tím, že chci vyrábět vína, která by odpovídala hustopečské vinné oblasti. A toto ocenění mě nyní utvrdilo v tom, že se mi to daří," usmívá se muž, který ve volném čase rád sportuje. V létě hraje tenis a v zimě lyžuje nebo jezdí na snowboardu.
Specializuje se na několik málo odrůd. „Protože pak mě netlačí čas a můžu se jim věnovat naplno. Nejvíc mi pomáhají právě prarodiče. Bez nich bych to všechno nestíhal. Do vinohradu, na etiketování, vinobraní a do sklepa mám pak brigádníky," vysvětluje Fabig. Pomáhají ale i rodiče a bratr. „Připravovali mě na to, že to nebude jednoduché. Když jsem se vrátil ze Španělska, viděli mé zapálení a mé zkušenosti na ně zapůsobily," dodává vinař na závěr.
Městská vína pro rok 2014 posuzovala odborná komise ze čtrnácti přihlášených vzorků.

Autor: Tereza Hunkařová
Foto: archív Roman Fabig
Břeclavský Deník
Čtěte také: Už známe chuť Hustopečského městského vína
odebírejte přes RSS