Menu Hledat

Zahrada Pavučiny opět zkrásněla, pro budovu Pavučiny se rýsuje čtrnáctimilionová dotace

30. 9. 2020 · 2 minuty čtení · 9 fotografí · 1 video
Téma Z města

Zahrada Centra volného času Pavučina je zase o něco hezčí. Vstup do areálu zdobí motýlí záhon a hmatová stezka symbolicky založená do tvaru Pavučiny, ovečky získaly novou ohradu s přístřeškem a seníkem, přibyl venkovní altán se zelenou střechou a klecemi pro hlodavce i voliéra pro ptáky.


Na první nájemníky jsou už zaměstnanci Pavučiny připravení. „Do voliéry nastěhujeme například křepelky, těšíme se také na králíky a morčata. V altánu zase vznikne info koutek o včelařství,“ upřesnil ředitel CVČ Pavučina Petr Fridrich.
Realizace zahrady je rozdělená do tří etap a vzniká postupně s ohledem na finanční možnosti. První fáze zahrnovala výsadbu stromů, vybudování venkovní učebny, kompostérů, suchého WC a revitalizaci studny, penězi ve výši 320 tisíc korun ji podpořila Biosférická rezervace Dolní Morava.
Na aktuální, druhou dílčí etapu, přispěl Národní fond Životní prostředí částkou téměř 500 tisíc korun, což je 85% celkových nákladů. A dobře našlápnuto má i třetí, poslední část. „Začátkem roku 2021 je avizovaná výzva, ze které bychom mohli požádat o peníze na dokončení zahrady. Jednalo by se především o další výsadbu stromů a keřů, a tím by byl projekt ukončený jako pěkný souvislý celek,“ vysvětlila projektová manažerka Pavla Novotná.
Kompletní zahradní studie vyšla z dílny architekty Veroniky Hukové. „První myšlenkou pro mě bylo vytvoření arboreta, aby zde děti, pro které je areál primárně určený, měly co nejvíce možností porovnat stromy i keře a naučily se je poznávat. Další nápady vznikaly postupně ve spolupráci se zaměstnanci Pavučiny. Zařadili jsme tak venkovní učebnu, voliéry, hmatovou stezku, altán a další prvky. Pořád jsme zohledňovali, že areál budou využívat hlavně děti,“ přiblížila vznik studie Huková.
Dobré zprávy přišly také pro samotnou budovu Pavučiny. Poskytovatel dotace, která je zaměřena na stavbu objektů a zázemí pro poskytování aktivit komunitních center včetně vybavení, navýšil původní alokaci o183 milionů korun. Obrovskou šanci na získání peněz tak mají projekty, které na ně v původní výzvě nedosáhly. A budova Pavučiny je mezi nimi. Zástupci poskytovatele již oslovili vedení města s nabídkou částky více než 14 milionů korun, kterou by uvolnili zpětně na již hotovou zrealizovanou stavbu Pavučiny. 
-hrad-

odebírejte přes RSS
česky english deutsch