Dokument představil 28. říjen 1918 na Moravě v širším kontextu

15. 10. 2018 · 1 minuta čtení · 3 fotografie · 1 video

Ve středu 10 října se v penzionu konalo promítání dokumentárního filmu 28. říjen na Moravě. Za námětem stojí Jiří Pernes a režie se ujal Martin Mišík. Dokument vznikl z iniciativy 20 lidí, kteří navštěvovali různá města na Moravě a bavili se s historiky. 


Zatím se nepromítá jeho konečná verze a do střihů vstupuje slovem sám režisér. „Film nyní dotváříme metodou working progress. To znamená, že ukazujeme první věci, které máme ze střižny a postupně je nahrazujeme lepšími verzemi,“ vysvětlil Mišík. Nezvyklé promítání besedním stylem se filmařům velmi osvědčilo. „Tím, že se postavím před lidi, s odvahou, že dílo ještě není dokončené, a konzultuji ho s nimi a doplňuji různými příběhy, tak tím získávám neuvěřitelnou zpětnou vazbu. Navíc to diváky baví, pokud něčemu nerozumí, tak vidím, že to musíme doplnit a dovysvětlit. To mi pomáhá dílo skládat,“ dodal. 

Dokument mapuje to, co 28. říjnu 1918 předcházelo i to co následovalo. Vznik první Československé republiky je zasazený do širšího dějinného kontextu. „Když jsme poskládali všechny nasbírané informace, tak jsme zjistili, že to nelze dát do jednoho filmu. Bylo by to pro lidi moc náročné,“ poznamenal Mišík. Z toho důvodu se filmaři rozhodli rozdělit dokument na dva díly. První díl bude řešit cestu k 28. říjnu a převratové dny, kdy se odehrály nejdůležitější události. Druhý díl se zaměří na samotné boje o hranice republiky.

Na vzniku filmu se finančně podílelo i město Hustopeče, navíc vedoucí muzea a galerie Soňa Nezhodová poskytla filmařům cenné informace z této historie. Seznámila je se spisy Rudolfa Dvořáka, který byl účastník říjnových událostí roku 1918. „Považuju to za jeden z nejcennějších materiálů. Víme totiž, jak to probíhalo ve velkých městech, to je poměrně známé a dohledatelné. Ale už se neví, jak to pojímali lidé v těch menších obcích,“ Mišík. 

Konečná verze prvního dílu dokumentu 28. říjen na Moravě bude ke zhlédnutí 6. prosince v Hodoníně. -ves-

odebírejte přes RSS