Dvaadvacet tisíc návštěvníků a desítky tisíc litrů vypitého burčáku. Takové byly Burčákovky

11. 10. 2018 · 2 minuty čtení · 1 video

Čtyřiadvacáté Burčákové slavnosti jsou za námi. A jaké byly? Přes Dukelské náměstí prošlo během tří dnů slavností přes 22 tisíc návštěvníků a vypilo se několik desítek tisíc litrů burčáku. Počasí bylo jako na objednávku a dobrá nálada byla všudypřítomná. Program slavností myslel na všechny věkové generace, podíleli se na něm hustopečští i známé kapely – Hamleti, Jelen či Walda Gang. „Ale nejsou to jenom kapely a burčák, které do Hustopečí lákají. Je to atmosféra a originalita slavností. Tu tvoří například Horenská rada, Burčáková unie a její policie nebo historický průvod, do kterého se řada místních zapojuje,“ popsala hlavní přednosti akce vedoucí marketingu a kultury Jana Hrádková.


I letos slavnosti přinesly řadu novinek. Všechny podstatné informace našli návštěvníci na nových webových stránkách. Na facebooku mohli zase ihned vidět, co zajímavého se zrovna kde děje a kam mají určitě zajít. Během vyhlášení Hustopečského městského vína ukazovala velkoplošná obrazovka medailon o zvoleném víně a vinaři, který za ním stojí. Také oblíbená soutěž ve válení beček dostala novou podobu. „Podmínky jsme trošku přitvrdili. Soutěžící museli prokázat nejen to, že jsou zruční, umí bečku válet a že mají dobrý splávek. Museli také dokázat, že jsou schopni víno vyrobit a natáhnout ho koštýřem,“ popsala změny Hrádková.
Za to, že se se Burčákové slavnosti vydařily a že se pohodová atmosféra šířila městem, mohou jak jejich návštěvníci, tak místní. „Chtěla bych poděkovat pořadatelům slavností a občanům Hustopečí za trpělivost. Víme, že každoročně tři dny veselí a plno turistů musí omezovat jejich standardní pohodlí. Také si troufám říct, že ani dopravních problémů nebylo tolik jako jiné roky,“ uvedla starostka Hana Potměšilová.
Na co se můžete těšit příště? Burčákové slavnosti budou slavit půlkulatiny. „Ještě úplně nevíme, co návštěvníky čeká, ale určitě se mohou těšit. Překvapení to budou příjemná a my vás už na další ročník Burčákových slavností do Hustopečí srdečně zveme,“ vyzvala Hrádková.

-ves-

odebírejte přes RSS