Na Hustopečské skákání přijede Roman Šebrle

4. 1. 2019 · 4 minuty čtení · 1 fotografie

Organizátoři 20. ročníku mezinárodního halového závodu ve skoku vysokém Hustopečské skákání Agrotec 2019 mají v posledních týdnech plné ruce práce. Postupně se dolaďuje startovní listina obou hlavních kategorií a zveřejněná jména ukazují, že diváci se budou mít opět na co těšit. Do Hustopečí se znovu sjede světová atletická špička. A to nejen do souboje pod vysokou laťkou.
„Podařilo se nám dohodnout s olympijským vítězem v desetiboji a jednou ze sportovních legend České republiky Romanem Šebrlem, že bude moderovat jubilejní dvacátý ročník Hustopečského skákání,“ prozradil ředitel závodu Zbyněk Háder. „Spolu s tradičními moderátory Jackem Přibáňem a Miroslavem Strouhalem se budou snažit vytvořit v hustopečské hale ideální atmosféru, aby závodníci mohli podávat ty nejlepší výkony a diváci se co nejvíce bavili. Navíc podpis olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa určitě taky udělá radost,“ dodal Háder.
Pořadatele také potěšila informace z Mezinárodní atletické federace, která zařadila loňské Hustopečské skákání na 15. místo v žebříčku specializovaných mítinků celé loňské sezóny a mezi halovými mítinky mu patří dokonce 5. místo. „Je to povzbuzení pro letošní ročník. V této kategorii se do první stovky prosadily z českých závodů pouze Beskydská laťka (22.) a Pražská tyčka (46.). Ukazuje to, že si stále držíme vysoký standard a je o Hustopečích v atletickém světě vědět,“ pochvaluje si postavení Háder.
Kromě Romana Šebrleho přivítají Hustopeče i další legendu české atletiky nedávné minulosti. Symbolický poslední skok po ukončení kariéry zde absolvuje i bronzový olympijský medailista z Atén 2004 Jaroslav Bába. Ten v Hustopečích třikrát vyhrál, a tak si nemůže nechat ujít tradiční rozloučení s hustopečskými diváky. „Já jsem k vám vždycky rád jezdil závodit. Byla tu pokaždé skvělá atmosféra. Jak v hale, tak i v zákulisí. Mezi organizátory mám hodně přátel. Taky se mi tu většinou dařilo dobře skákat, takže jsem pozvání rád přijal,“ vzkázal Bába, který letos do Hustopečí přijede ještě v jiné roli. V posledních měsících pomáhá s přípravou slovenského reprezentanta Matúše Bubeníka, a tak si zde vyzkouší i roli trenéra.
Jako tradičně začne Hustopečské skákání již ve čtvrtek 24. ledna 2019 závody žactva. Ty jsou vždycky přehledem úspěšného atletického mládí především z jihu Moravy. Také domácí závodníci se pilně připravují na jeden ze svých vrcholů sezóny. V sobotu 26. ledna 2019 pak bude hustopečská hala patřit nejlepším skokanům světa. V kategorii žen, která bude opět vypsána jako memoriál olympijské vítězky Mileny Hübnerové, by mělo závodit několik žen z elitní světové dvacítky. Kromě už ohlášené stříbrné medailistky z OH v Rio de Janeiro Mirely Demirevové z Bulharska (os. r. 200 cm) by se měly v Hustopečské hale objevit další „dvoumetrové“ výškařky. Kromě dvojnásobné hustopečské vítězky Alessie Trostové (os. r. 200 cm) by to měla být také Němka Marie-Laurence Jungfleisch (os. r. 200 cm), která v letošním roce vybojovala bronz na ME v Berlíně. Chybět by neměla bronzová z posledního MS v Londýně Ukrajinka Yulia Levchenko (os. r. 201 cm). „Tolik závodnic s osobním rekordem přes dva metry jsme ještě v historii závodu nikdy neměli. Doufám, že tak kvalitnímu startovnímu poli bude odpovídat i vítězný výkon,“ přeje si Háder, který by byl rád, kdyby se závodnice co nejvíce přiblížili k rekordu mítinku, který je rovné dva metry.
O kvalitě startovního pole letošního Hustopečského skákání svědčí i další jména na startovní listině. Dvojnásobná hustopečská vítězka Levern Spencer z ostrova Sv. Lucie (os. r. 198 cm), předloňská vítězka Morgan Lake z Velké Británie (os. r. 197 cm), z dalekého Uzbekistánu mají přijet jedny z nejlepších asijských závodnic Naydidya Dusanova a Svetlana Radzivil obě s osobním rekordem 198 cm. Velkou výškařskou budoucnost předpovídají atletičtí odborníci i vítězce olympiády mládeže Jaroslavě Mahuchik z Ukrajiny (os. r. 195 cm). Pořadatelé stále ještě jednají také o startu naší nejlepší výškařky Míši Hrubé (os. r. 195 cm).
V soutěži mužů se podařilo organizátorům přilákat na start nově také světovou trojku Dzmitryho Nabobova z Běloruska (os. r. 236 cm) a švédského skokana Fabiana Delryda s osobním maximem 233 cm. Ti by měli být největšími soupeři pro již ohlášené Sylwestra Bednarka z Polska (os. r. 233 cm), Číňana Wanga (os. r.233 cm) a dalšího Běloruse Maxima Nedasekaua (os. r. 233 cm). „S netrpělivostí čekáme na další dva závodníky ze světové elity. Bronzový medailista z MS 2017 Majd Eddin Ghazal ze Sýrie (os. r. 236 cm) čeká na udělení víz a Rus Ilya Ivanyuk (os. r. 231 cm) na povolení startu od Mezinárodní atletické federace. Věřím, že se nám oba dva podaří poprvé představit hustopečským divákům,“ posteskl si Háder.
Pro diváky, kteří si nenechají ujít světovou atletiku v hustopečské hale, je přichystáno ještě několik překvapení. Kromě tištěného programu, který shrnuje dosavadních dvacet let této významné sportovní akce v Hustopečích například i nová podoba maskotu mítinku – žabáka Kwaka.

-had-

36508

 

odebírejte přes RSS