Děti si z knihovny odnesly perly

21. 2. 2019 · 2 minuty čtení · 9 fotografí · 1 video

Ve středu 20. února před třetí hodinou odpolední bylo v knihovně nezvykle rušno. Účastníci čtenářské soutěže Lovci perel přišli na vyhlášení výsledků jejího pátého ročníku. 


Po dvou flétnových duetech žáků Základní umělecké školy, recitačním a pěveckém vystoupení, následovalo samotné vyhlašování. V Hustopečích loni knižní perly lovilo 59 dětí a nasbíraly celkem 455 perel. Oceněn byl každý, komu se podařilo získat alespoň deset perel. Kromě slušivého náhrdelníku z ulovených perel si osmnáct dětí odnášelo tašku s drobnostmi, sladkostmi a samozřejmě knižní odměnou. Stupně vítězů obsadilo dívčí trio. Na bronzové příčce se s 37 perlami umístila Kristýna Kalášková. Sourozenecký duel o celkové vítězství těsně vyhrála mladší ze sester Odvářkových, Lucie, s počtem 46 perel. Její sestra Lenka získala jen o tři perly méně. Výherkyni se nejvíce líbily knížky o vílách ze série Duhová kouzla od Daisy Meadows.
Jak se v knihovně loví perly, vysvětlila knihovnice Jana Unverdorbenová: „ Děti si vybírají knížky, které jsou označené samolepkou „Toto je perlorodka“. Když si knihu půjčí, dostanou k ní pracovní list, po přečtení knížky ho vyplní, odevzdají v knihovně, a když ho mají správně vyplněný, dostanou za to perličku. Celý rok jim v knihovně na nástěnce visí šňůrka se získanými perlami, takže si mohou kontrolovat, kolik nasbírali perliček.“ Soutěž Lovci perel chce děti přilákat ke čtení, knížky označené perlou jsou pro soutěžící atraktivnější. Vyplňování soutěžních pracovních listů učí děti přemýšlet nad přečtenou knihou, ale také je motivuje k vlastní tvorbě. „Na jednom pracovním listu byl úkol vymyslet recept na smradlavý dort. Soutěžící ho splnil takto: Tři kila smradlavých fuseklí, tři skleničky močůvky, dva litry bláta, 200 gramů octa, pět kusů shnilých jablek a jako ozdoba nakrájená čili paprička,“prozradila Unverdorbenová.
Už od ledna běží nový ročník soutěže. Kdo touží po perlách a čtenářských zážitcích, může se stále připojit.

Výherci soutěže:
1. Odvářková Lucie – 46 perel
2. Odvářková Lenka – 43 perel
3. Kalášková Kristýna – 37 perel
4. Potůčková Zora – 27 perel
5. Kučera Vítek – 26 perel
6. Kerberová Linda – 25 perel
7. Barabášová Nikol – 24 perel
8. Forejtník Adam – 22 perel
9. Stritzlová Jitka – 21 perel
10. Dúcká Liliana – 21 perel
11. Ziaťková Anežka – 18 perel

-kam-

 

odebírejte přes RSS