Na trénink do knihovny

14. 3. 2019 · 2 minuty čtení · 5 fotografí · 1 video

 Hustopečská knihovna zdaleka není pouze místem, kde se dají půjčit knihy. Díky širokému spektru nabízených služeb se stala živým společenským centrem a před dvěma lety jí byl udělen titul Knihovna Jihomoravského kraje. Jednou z aktivit, kterým se zde dlouhodobě věnují, je trénování paměti. Uspořádali už řadu kurzů a minikurzů a během Národního týdne trénování paměti nemohli zůstat pasivní, 13. března se připojili se svou originální akcí Hrátky s pamětí.


 „Cvičení sestavujeme sami, celou tu dvouhodinovou lekci na míru, stejně jako kurzy trénování paměti. Děláme je už poněkolikáté a nelze opakovat ta samá cvičení, když někteří lidé přijdou pokaždé,“ prozradila knihovnice Jitka Horáková. Trénování paměti obsahuje cvičení koncentrační, ale také cvičení na prohloubení slovní zásoby, trénink logického myšlení či matematických schopností. Informaci si lépe zapamatujeme, když ji nějakým způsobem zatraktivníme. Mnemotechniky jsou založeny například na obrazech, místech nebo příbězích. Účastníci akce potvrdili, že se dají využít i v praxi, například pro zapamatování nákupního seznamu.
Duší trénování paměti je v hustopečské knihovně knihovnice Jitka Horáková. Při přípravě lekcí dbá na to, aby byly zábavné a účastníci si je užili. „Baví je společné aktivity, při kterých si sedneme vzadu do kruhu. Při jednom z takových  cvičení si musí člověk pamatovat, co si vezme na dovolenou, každý přidá jedno slovo a obejdeme třeba dvě tři kola a potom je to velice zajímavé,“ popisuje průběh lekce Horáková. Na akci si letos hrály a smály se samé ženy. „Myslím si, že je to způsobeno tím, že mužové jsou pohodlní, jakmile přijdou do důchodu, tak si prostě nazujou papuče a nechají se ženou  obsluhovat. Myslím si, že to je velká škoda, protože člověk, když přijde do důchodu, tak doma zakrní, už po roce se mu omezí slovní zásoba,“ uvažuje nad genderovou nevyvážeností zúčastněných Horáková.
  
Kdo zrovna neholduje trénování paměti, může si v knihovně vybrat z pestré nabídky dalších akcí. Březen je měsícem čtenářů, proto máme vždycky připraveno spoustu akcí."Do patnáctého mohou zájemci zhlédnout výstavu biblí, do konce měsíce je ve vestibulu knihovny umístěna výstava paní Marie Grůzové, jsou tu půvabné šité hračky a její obrazy.  Také připravujeme tradiční burzu, letos nebude v březnu, ale až v dubnu. Všichni zájemci, kteří mají doma knížky, kterých se chtějí zbavit, je mohou přinest k nám do knihovny na burzu čtenářů. Budeme je vybírat poslední týden v březnu a prodej proběhne první tři týdny v dubnu,“ zve Horáková.      

-kam-

odebírejte přes RSS