Taneční show živě v Hustopečích

3. 12. 2019 · 2 minuty čtení · 10 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Zatímco tisíce diváků usedají každou sobotu k televizním obrazovkám, aby sledovaly populární taneční soutěž, v Hustopečích se během podzimu týden co týden tancuje naživo.


V pátek 29. listopadu ovládla sál společenského domu velkolepá show, absolventi tanečních kurzů přišli na svou prodlouženou. Zahájili ji tradičně polonézou. „Hledali jsme něco ne tak oposlouchaného jako Chopina nebo Dvořáka a našli jsme polskou polonézu. V Polsku jsou polonézy na maturitních plesech velmi oblíbené. Tato se jmenuje Pan Tadeus a myslím si, že je to docela vnímavá a impozantní hudba,“ řekl k výběru hudebního doprovodu taneční mistr Viktor Janč.

Tváře náctiletých tanečníků místo obvyklého sebejistého nadhledu a suverénního přezírání ovládlo soustředění a nervozita. Přihlížející rodiče byli zase plni dojetí a hrdosti. Po slavnostním úvodu absolventi ukázali příbuzným, přátelům i spolužákům, co všechno se v kurzu naučili. „Učili jsme se klasický párový repertoár, to znamená waltz, tango, foxtrot, valčík, polku, jive, cha - chu, a samozřejmě i nějaké věci kolem country tancování nebo některé věci z latino party, merenge, salzu atd.,“ vyjmenoval Janč.

Na mladých tanečních párech bylo znát, že je tanec baví. Někomu sedly rychlejší tance, jiný se cítil lépe při pomalejších rytmech. Večer byl v rámci tanečních výjimečný i tím, že se poprvé tančilo na živou hudbu. „Another way je kapela se kterou spolupracujeme a která se naučila všechny taneční rytmy tak, jak je potřeba, někdy pomaleji, někdy rychleji pro taneční,“ představil kapelu mistr Janč.

Taneční kurzy nejsou jen o rytmu, pravidlech a počítání kroků. Patří k nim, a zvláště prodloužené, také nádherné róby, rafinované účesy a blyštivé šperky. A tanec je samozřejmě zejména společenskou příležitostí. „Mě se líbilo to, že jsem se dokázal za tři čtyři měsíce seznámit s hrozně moc super lidma,“ řekl jeden z nadšených tanečníků.

Zkušení lektoři Jana a Viktor Jančovi z taneční školy Danza Brno, své svěřence pochválili. „Myslím, že jim to šlo a budeme velice doufat že budou navazovat na hustopečskou tradici. V předchozích třech letech vždycky studenti z místních tanečních tancovali na soutěži a byli na stupních vítězů Regionálního mistrovství Moravy a loni i předloni byli dokonce na finále Mistrovství České republiky absolventů tanečních v Praze,“ pochlubil se úspěchy svých žáků Janč.

-kam-

odebírejte přes RSS