Sjednoceni odlišností. Muzeum hostí novou výstavu.

14. 1. 2020 · 1 minuta čtení · 11 fotografí · 1 video

Malíři Bohuslav Janovský a Dana Teinitzer se znají již mnoho let a oba dva mají velmi blízko i k Hustopečím. Právě proto se rozhodli společně vystavit v místní galerii svá díla, přestože jejich tvorba je na první pohled naprosto odlišná. 


"V tvorbě nás nespojuje vůbec nic. Já jsem taková divočejší, barevnější, pestřejší. Kolega Janovský má úplně jiný žánr, jiné nápady, vzory i myšlení. Spojuje nás jen život, protože on mě zná od dětství," popisuje spolupráci malířka Dana Teinitzer.

Zatímco ona tvoří teprve od roku 2012 našla zalíbení v insitní abstrakci, on, absolvent uměleckoprůmyslové školy ve svých melancholických perokresbách a olejomalbách používá dramatické, často náboženské symboly. "Ty obrazy jsou figurativní a symboly to je vyjádření pocitů. Že to je pokus o dorozumění se s divákem. Maluji pod dojmem nějakého pocitu a ten chci vyvolat i u toho diváka," popsal svou tvorbu Janovský.

Také inspiraci k malování hledají v odlišných situacích. "Tvořím srdcem. Jsou to mé city, požitky, zážitky. A čím větší mám v sobě žal, bolest a smutek, tím zajímavější tvořím kompozice," svěřila se Teinitzer. "Já inspiraci beru v hlubinách své duše i v duších jiných," usmívá se Janovský.

Obrazy i osobnosti jejich autorů snad ani nemohou být rozdílnější. Přesto se vedle sebe vystavená díla vzájemně neruší a pozorný divák dokáže odhalit nevtíravý humor, který jako tenká nit všechny výjevy nepatrně propojuje. "Ještě nikdy se nenašel nikdo, kdy by si nevybral aspoň jeden obraz. Nikdy nikdo neřekl, že je to všechno špatně," láká ke zhlédnutí Teinitzer. 

Výstava stojí za shlédnutí. Příležitost máte do 2. února. "Třeba se tomu někdo usměje," zakončil Janovský. -nov-

odebírejte přes RSS