Nordic walking ve vás rozproudí život

20. 6. 2020 · 1 minuta čtení · 3 fotografie
Téma Kultura

Nordic walking, česky severská chůze je sportovní chůze se speciálními sportovními holemi pro lepší kondici. O tomto typu chůze se členové Klubu historie a vlastivědy Hustopečská dozvěděli více na přednášce, kterou jim ve středu 17. června přišel odprezentovat nadšenec Miroslav Mira z Brna, průkopník Nordic walking v České republice. 

„Pan Mira založil v Brně společnost Nordic Sport a kromě toho, že prodává hole, tak pro všechny zájemce pořádá i výcvik chůze a osvětu o této chůzi,“ popisuje Dušan Průdek, předseda klubu. 

Ve středu v 15.00 dorazilo do sálu přes 40 zájemců a vyslechli přednášku a zhlédli i názornou ukázku, jak na to. Posluchači zjistili, jak se brněnský nadšenec dostal k nordic walking, jak si hůlky vybrat a používat či jaké jsou další možnosti cvičení. Cílem přednášky bylo nadchnutí posluchačů k pohybu – chůze je totiž jeden z nejpřirozenějších pohybů.

„Chůze mě dostala do přírody a vyčistila mi hlavu – pohyb mě nabíjí,“ dal podnět k přemýšlení Mira. „Člověk je ze 70 % tvořen vodou. A nyní si představte, jak vypadá horský potok, který je v pohybu = voda je čistá, jiskrná a čirá. A jak vypadá stojatá voda? Zelená, zatuchlá, nevoní. Pohyb ve vás probudí život,“ započal svou přednášku Mira.

Klub historie pořádá každý měsíc přednášky na zajímavá témata, nordic walking je první přednáška po nevyžádané pauze. „Severská chůze je součástí léčebného pobytu při lázeňských pobytech, které jsem sám absolvoval, proto jsme se rozhodli, že si hole pořídíme. Obrátili jsme se na pana Miru jakožto odborníka a dohodli se spolu, že nám o severské chůzi řekne více v rámci Klubu,“ říká o vzniku myšlenky na zajímavou přednášku pan předseda.

Přes prázdniny bude přednášková pauza, další je naplánována na září a jste na ni srdečně vítáni.    

-vyh-

56994

56993

56992

odebírejte přes RSS