Otevřené sklepy se vinařům povedly

22. 6. 2020 · 1 minuta čtení · 22 fotografí · 1 video
Téma VínoKultura

Většina kulturních akcí se od konce února buďto přesouvá, ruší, nebo nahrazuje. Změna v programu zasáhla i hustopečské vinaře a bohužel muselo dojít ke zrušení tradičního Slunovratu. Vinaři se ale nechtěli jen tak vzdát, a proto se rozhodli, že návštěvníkům alespoň otevřou své sklepy.

„Slunovrat byl perfektní, protože jsme se sešli vinaři jak z jedné, tak druhé ulice, i ty soutěže byly perfektní, stmelovalo to Vinařskou a ulic Turhandle, takže to nám určitě chybí a těšíme se, že to obnovíme a Vinařská samozřejmě vyhraje!“ prohlašuje Karel Otáhal, jeden z místních vinařů.

Bez soutěžení, při kterém si poměřují síly ulice Vinařská a Na Hradbách před zraky diváků už by Slunovrat nebyl Slunovratem. Na to však letos nebyl prostor – vinaři si však nestěžují. „Poprvé si v Hustopečích sami vinaři domluvili otevření sklepů, sešli jsme se, domluvili se a klaplo to, a návštěvnost je velice dobrá i přes tu nepřízeň počasí,“ usmívá se Otáhal.

Alternativa v podobě otevřených sklepů udělala radost všem, ale nadcházející roky bez Slunovratu si nedokážou představit ani Na Hradbách. „Slunovrat a otevřené sklepy patří k sobě, rád bych, abychom se toho ve spolupráci s městem drželi, protože ta symbolika slunovratu, ať už se ta akce nazve jakkoliv, by byla dobrá, aby zůstala,“ přitakává vinař Lubomír Ivičič.

Kalendář v sobotu sice ukazoval první letní den, ale počasí tomu ani v nejmenším nenasvědčovalo a připomínalo spíš podzim. Ani to však návštěvníky neodradilo a obě ulice tak plnil nespočet vinných milovníků a široká škála různorodých deštníků. „Počasí nepřeje, ale do sklepa nám neprší, takže se všichni nahrnuli do sklepů, návštěvnost jsme takovou ani nečekali, ale podařilo se to, lidí přišlo až překvapivě dost, takže i přes tu nepřízeň počasí můžeme říkat, že dobrý!“ notuje si Karel Otáhal.
-slam-

odebírejte přes RSS