Setkání partnerských měst probíhají individuálně

4. 6. 2020 · 2 minuty čtení · 9 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Modra, Benátky nad Jizerou, ale také Habovka, Milevsko či Daruvar. Hustopečští úspěšně navazují přátelství s městy po celém Česku i v Evropě a daří se tak propojovat skupiny lidí se stejnými zájmy mnohdy napříč rozdílným kulturám. Tyto společné akce díky bezpečnostním opatřením vzaly za své, ale přátelství, která za dobu spolupráce vznikla, trvají dál.


Za normálních okolností by se touto dobou konal společný tábor seniorů z Hustopečí a spřátelených měst, se kterými se v rámci memoranda o vzájemné spolupráci každoročně setkávají právě senioři, ale i skauti nebo žáci základních škol. „Bohužel v letošním roce se s těmito městy na té řekněme oficiální úrovni nepotkají ti, kteří se potkat měli a chtěli. My jsme letos byli pořadatelem seniorského tábora, připravili jsme týdenní program na Českomoravské vrchovině, ale jak říkám, tyto aktivity prostě padly,“ uvádí nás do aktuálního stavu spolupráce starostka Hana Potměšilová.

Podobný osud potkal i vinaře, kteří reprezentovali Hustopeče na Mezinárodní výstavě vín v chorvatském Daruvaru. „Město Daruvar je partnerským městem Jihomoravského kraje a s Hustopečemi nemá podepsané takové to oficiální memorandum. Nicméně je tam silná základna české menšiny a zároveň se tam pěstuje vinná réva. Naše vína na místní výstavě velmi bodují a dokonce předloni víno ze Starovic se stalo šampionem celého festivalu,“ chválí místní vinaře starostka a s lítostí oznamuje, že ani na Vinodar se naši vinaři letos nepodívají, pořadatelé jej zrušili.

Domluveno bylo i setkání se slovenskou Habovkou, a to i přes ukončení doby udržitelnosti projektu Uchovejme tradice. Vzájemné přátelské vztahy a láska k folkloru však přiměla město k dalším setkáváním, které by se také měly v nejbližší možné době rozjet. 

Jedno setkání však letos přece jen proběhne. „V sobotu 11. července se potkáme s přáteli z Milevska na Dnu vína a mandlí z Hustopečí, kde vystoupí Hustopečská chasa a do průvodu maškar se zapojí i kurtizány a spolek Všehoschopných, které známe z průvodu Burčákových slavností. V Hustopečích letos burčákový průvod neuvidíme, tak se naši zástupci alespoň ukáží na podobné menší akci právě v Milevsku,“ těší se na hustopečské nadšence starostka.

Náhradní termíny vzájemných návštěv nejsou na pořadu dne, nicméně jednotlivé skupiny se potkávají soukromě a dokazují tak, že spolupráce s dalšími městy má smysl. „Návštěvám nikdo nebrání, právě naopak. Vznikla tu velice blízká osobní přátelství, takže určitě neplatí, že zruší-li se akce ,tak se lidé nepotkají. Určitě se potkávají a potkají,“ neztrácí optimismus starostka a dodává, že navzdory zrušeným velkým akcím typu Slavnosti mandloní a vína nebo Burčákové slavnosti mají Hustopeče do konce roku připraveno spoustu akcí menšího rozsahu, na kterých se navázaná přátelství mohou opět utužovat. -nov-

odebírejte přes RSS