Zkoušky z dospělosti má velká část studentů za sebou

17. 6. 2020 · 2 minuty čtení · 14 fotografí · 1 video

Ještě před pár týdny nebylo jasné, zda a za jakých podmínek se budou konat. Nyní jsou maturity, závěrečné zkoušky a přijímací zkoušky v plném proudu. Jak probíhají v Hustopečích?



Hektické období konce školního roku právě prožívají hustopečské střední školy – SOŠ a SOU Hustopeče a Gymnázium T. G. Masaryka. Kromě maturitních zkoušek musí proběhnout i přijímací zkoušky, pedagogové z obou škol tak mají nabitý program.

„Poslední měsíc jsme nastoupili na konzultační výuku a do toho ještě proběhly přijímací zkoušky a následně pokračují maturitní zkoušky. Zároveň byly zahájeny i závěrečné zkoušky, “ popisuje hektické období ředitel SOŠ a SOU pan Zdeněk Hrabal.

Maturity se týkají celkem 27 studentů studijních oborů, závěrečné zkoušky pak 39 žáků závěrečných ročníků učebních oborů a čtyř žáků zkráceného studia.

Na škole jsou zavedena přísná opatření, ty však na průběh zkoušek nemají vliv. „Žáci dodržují rozestupy, je na jejich rozhodnutí, zda budou mít roušky. Procházíme každý den bezpečnostní branou, kde se měří teplota. Průběžně se dezinfikuje náčiní i prostory,“ dodává ředitel.

V současné době SOŠ a SOU čekají na možnost vyhlášení druhého kola přijímacích zkoušek. Zájem je přibližně stejný jako v minulých letech.

Na zkoušku z dospělosti se maturanti z místního gymnázia připravovali převážně doma – jen když bylo potřeba, konzultovali učivo s pedagogy. Ke konci května již bývá zpravidla po maturitách. Letos je vše jinak. „Všechno se nám posunulo až na měsíc červen. Bohužel na SŠ se to potkalo i s přijímačkami. No a proto byly školy postaveny před úkol zvládnout v jednom měsíci vše, co se dříve rozprostřelo do několika měsíců,“ říká ředitel gymnázia Radim Šebesta. 

Došlo k malé časové úlevě, na statní část maturity měly děti více času než v letech minulých. „Je to reakce na to, co se dělo v poslední době no a také reakce na to, že se připravovali víceméně sami. I když jak se říká = je to zkouška z dospělosti a dospělý člověk by měl vše zvládnout bez ohledu na to, co se děje kolem,“ dodává ředitel. Letos maturity skládá 45 maturantů, a to v průběhu 14 dnů. U státní maturity uspěli všichni, jak to je u té školní se teprve ukáže.

Ředitele gymnázia jsme se také nemohli nezeptat na nový školní rok a přijímací zkoušky, které již na škole proběhly. „Zřizovatelem máme povoleno přijmout celkem 60 studentů. Zrovna tento týden se vyhodnocují výsledky a budou zveřejněny během následujících dnů.“ Všechny výsledky musí být zveřejněny na veřejném místě: „ U nás tomu tradičně slouží hlavní vchod směrem do náměstí a potom také zveřejňujeme na webových stránkách školy (www.gymhus.cz).“ 
 -vyh- 

odebírejte přes RSS