Hora je zaražená, vinaři vyhlíží vinobraní

31. 8. 2020 · 2 minuty čtení · 51 fotografí · 1 video
Téma VínoKultura

Zarážení hory v Hustopečích má své místo v kulturním kalendáři vždy poslední srpnový víkend, což byl pro vinaře posledních pár let zároveň i termín vinobraní. Letos však počasí zařídilo, že hrozny teprve dozrávají, a tak se oblíbenému rituálu opět vrátil hlavní smysl - ochránit vinohrady před mlsnými nenechavci. Úroda totiž letos vypadá slibně, a tak by byla škoda o ni přijít.


Starobylý obřad zarážení hory je tradicí snad ve všech obcích na Hustopečsku. Vinaři jej stále ctí i v Hustopečích, kde je již druhým rokem spojený s odpolednem otevřených sklepů v obou vinařských ulicích. A zájem ze strany návštěvníků i vinařů je velký. 

„I letos vidíme, že ulice jsou plné lidí a docela to funguje. Od loňského roku nám přibylo několik vinařství a všichni mají zájem na tom, aby se tato akce udržela. Ale není to jenom o těch otevřených sklepech. Hlavním bodem programu zůstává to samotné zarážení, kterým se vlastně uzavřou vinohrady a my budeme s nadějí očekávat vinobraní,“ představil akci hlavní organizátor Pavel Košulič.

Samotný obřad zůstává neměnný již několik generací. „Postavíme tu veliký kříž s věncem z lučního kvítí a z vinné révy. Vinaři poklepu kolky kolem kříže, čímž jakoby prosí za dobrou úrodu. Kněz poté úrodě i požehná. Samozřejmě dnes už asi nikdo nehraje na to, že od té chvíle se nesmí vstoupit do vinic. Já sám tam v pondělí jdu sekat trávu. Ale... možná to něco přinese,“ usmívá se Košulič.

S mlsnými jazýčky ve vinicích mají vinaři různé zkušenosti, ovšem návštěvníci letošních otevřených sklepů se před kamerou dušovali, že oni by na zralé hrozny vinařům rozhodně nesáhli. Ochutnat už hotové víno však neváhali ani chvilku a vinaři zavdávali to nejlepší. 

Letošní vinobraní vinaři odhadují na druhý zářijový týden a pomalu odhadují, jaký ten letošní ročník bude. „Zatím to vypadá dobře. Komu se podařilo pohlídat si choroby a plísně, tak má celkem vyhráno, ale otázka je, jaké bude počasí. Zatím jsou v moštech vyšší kyseliny, ale uvidíme. Mohl by to být dobrý ročník,“ prorokuje Košulič. -nov-

Foto: Richard Skoumal, -nov-

odebírejte přes RSS