Organizaci hodů zvládla chasa na výbornou

17. 8. 2020 · 2 minuty čtení · 19 fotografí · 1 video
Téma Kultura
Koronavirová krize se dotkla i pořádání tradičních hodů. Ve spoustě obcí byla krojová zábava rovnou zrušena, a protože se vyhlášení a omezení vlády mění ze dne na den, i hody v Hustopečích tak byly v ohrožení.

Zástupci Hustopečské chasy za námi přišli už s konkrétním návrhem opatření, jak by se i v této době daly hody zvládnout. Věděli jsme, že jsou velmi zodpovědní a že se to podaří. Jediné, co by mohlo hody ohrozit by bylo zhoršení bezpečnostní situace, pochválila organizátory starostka města Hustopeče Hana Potměšilová. 

Situace se naštěstí nezměnila, a tak mohlo hodové veselí započít. V pátečních podvečerních hodinách proběhlo stavění nejvýznamnějšího hodového symbolu – máji. Ani to se však neobešlo bez komplikací. Stejně tak jako minulý rok, i letos začalo v polovině stavění vydatně a bez přestání pršet. Loni nám začalo pršet až když jsme už nemohli zpátky. Letos to bylo to stejné. Ale jestli to tak půjde i příští rok, tak to už nevím, neskrýval úžas hlavní stavitel Pavel Košulič, který svým burcováním dovedl všechny ke kýženému cíli.

Desítky diváků sledovaly stavění máje přímo na místě pod připravenými stany, další desítky v přímém přenosu na facebooku města.

Mája tak byla i přes obrovskou nepřízeň počasí zdárně vztyčena a všichni stavaři a nadšení přihlížející radostnou akci završili besedou u cimbálu. Sobotní zábava začala poněkud netradičně v 17 hodin u společenského domu, kde paní starostka udělila povolení k pořádání hodů. Samotné chystání hodů se od běžných, minulých let příliš nelišilo.

Plánování bylo v podstatě+ stejné jako loni. Jenom jsme přesně nevěděli, co si vlastně můžeme dovolit, takž jsme třeba do poslední chvíle nevěděli, jestli bude zvaní.To nakonec z bezpečnostních důvodů nebylo, aby na nás lidé třeba nebyli nazlobení a místo toho máme průvod. Tak snad to bude všechno dobré, posteskla si před sobotní zábavou stárka Alžběta Lutzká.

Nedělní hodovní den započal mší v kapli sv. Rocha a následoval tradičním průvodem na sólo, odpolední zábavou, dětským sólem a zavádkou. K pořádání jakékoliv akce v letošním roce je zapotřebí nejen pevných nervů a vytrvalosti, ale také podpory. Ta byla pro chasu ze všeho nejdůležitější. Byli jsme velmi mile překvapení z toho, jak moc nás město podporovalo a vůbec s ničím nebyl problém. Takže děkujeme, moc si toho vážíme, poděkovala Lutzká.
-slam.
Foto: Richard Skoumal

odebírejte přes RSS