Ochuzeni o vernisáž čekají na návštěvníky

6. 10. 2020 · 2 minuty čtení · 11 fotografí · 1 video
Téma Kultura

S velkou radostí připravovali členové Sdružení břeclavských výtvarníků výstavu svých posledních děl pro Městské muzeum a galerii v Hustopečích. Bezpečnostní opatření však zasáhla a slavnostní vernisáž musela být zrušena. S kamerou jsme však zavítali na instalaci výstavy a přesvědčíme vás, že stojí za to zajít se do muzea podívat v běžnou otevírací dobu. 


Jedním z mála míst, které za nouzového stavu ještě můžete téměř bez omezení navštívit, jsou galerie. A právě městskou galerii zdobí od neděle nová výstava patřící Sdružení břeclavských výtvarníků. K vidění jsou jejich nejčerstvější práce z posledního období a je opravdu na co se dívat.

Výtvarný spolek sdružuje sedmnáct členů, kteří se zabývají výtvarným uměním. Zejména pak grafikou, fotografií, keramikou, plastikou, leptaným sklem, malbou a kombinovanou technikou. Ukázky všech jmenovaných technik jsou momentálně v hustopečské galerii ke zhlédnutí v běžné otevírací době. Vernisáž, při které dochází ke slavnostnímu zahájení výstavy, tentokrát vzhledem ke zpřísněným opatřením proběhnout nemohla. Výtvarníky jsme však vyzpovídali u samotné instalace obrazů. „My jsme při instalaci poměrně svižní, protože každý z těch umělců má za sebou poměrně dlouhou uměleckou dráhu, protože dělají s výtvarným uměním celý život nebo se jedná i o pedagogy působící ve výtvarných oborech, takže každý má jasnou představu,“ tvrdí Martina Sanollová, členka sdružení.

Břeclavští umělci jsou velmi činorodí. Během jednoho roku vystavují hned několikrát. „Jednou za rok se pořádá společná výstava, a poté máme jednotlivé akce, které jsou takové tematické, dlouhá léta působíme na břeclavském cukrovaru a pořádáme tam tradičně Břeclavský umělecký salon,“ vyjmenovává Sanollová.

Členové břeclavského sdružení svá díla tradičně vystavují také na saletech Lednicko-valtického areálu nebo v rámci akce Artšrot, kdy tvoří ze starého železa a jiných nezpracovaných materiálů. Kromě toho většina výtvarníků vystavuje také sólově, takže se jejich kalendář stále plní. Nepropásněte tedy jedinečnou možnost si jejich výtvory prohlédnout v Hustopečích. Výstava bude probíhat do 25. října. -slam-

odebírejte přes RSS