Chodci, nezapomínejte na reflexní prvky!

11. 11. 2020 · 2 minuty čtení · 2 videa
Téma Z města

V podzimních měsících stoupá počet nehod, kdy se střetně vozidlo s chodcem. Ve většině případů za to může tmavé oblečení chodce. Lidé za snížené viditelnosti na oblečení stále nenosí reflexní prvky, nebo je nemají správně umístěné, a nejsou tak ze všech směrů viditelní. Na komunikacích v okolí Hustopečí jsme toho svědky každý den.


Kratší či delší procházky po okolí se pro nás staly jednou z mála možností relaxace a odpočinku. Na podzim se však brzy stmívá a většinu dnů provází mlha, mrholení či dokonce déšť, díky kterým jsou chodci snadno přehlédnutelní. Zapomínají totiž na reflexní prvky, které jsou na komunikacích mimo obec povinné. „Povinnosti jsou stanoveny v zákoně 361 z roku 2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích, ze kterých jednoznačně vyplývá, že chodci mimo obec musí být v případě snížené viditelnosti, což je déšť, tma, mlha nebo sněžení, vybaveni reflexními doplňky,“ uvádí zkušební komisař Odboru přestupků a silničního hospodářství Městského úřadu Hustopeče Jan Dufek.

V Hustopečích patří mezi oblíbené vycházkové trasy hned několik komunikací, kde tato povinnost platí. „Mezi kritické lokality patří třeba výjezd na Šakvice, kde mají lidé garáže, pak výpadovka na Břeclav, asfaltka směrem na Starovice nebo účelová komunikace na Uherčice,“ vyjmenovává místa nejvyššího výskytu chodců Dufek.

Doporučení platí i pro vycházky na nové cyklostezce, kde může dojít ke střetu s cyklisty. Ti by také neměli zapomínat na bezpečnostní prvky a zapnuté světlomety. „Samozřejmě pro cyklisty platí zapnuté přední bílé a zadní červené světlo. A jinak dneska v podstatě všechny cyklistické dresy a doplňky jsou opatřeny reflexními prvky a švy, takže tam už nic dalšího není potřeba řešit,“ vysvětluje Dufek.

Z dalších doplňků je možné použít klíčenky, pásky, vesty, nálepky, čepice a podobně. Možností je spousta. Při jejich nošení bychom neměli zapomínat na jednu důležitou věc. „Ten prvek musí být umístěn tak, aby byl ze všech směrů viditelný, to znamená, že jej nesmí zakrývat bunda, taška a podobně. To je poměrně častý nešvar, že chodci prvky sice mají, ale nejsou dostatečně viditelné.“


Chodců je v těchto dnech po městě i v okolí spousta, nezapomínejme proto chránit sebe i druhé. „Je to jen o ohleduplnosti, toleranci a slušném chování,“ krčí rameny Dufek. -nov-


odebírejte přes RSS