Jarmark podpořil farní fond pro sociálně slabé rodiny

15. 12. 2020 · 2 minuty čtení · 8 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Sociální nerovnost se v období koronavirové krize prohlubuje o něco více a sociálně znevýhodnění občané nyní potřebují pomoc více než kdy jindy. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak takovým lidem udělat radost. 

Už čtyři roky vždy před Vánocemi pořádají farníci z kostela sv. Václava bohatý jarmark vlastnoručních výrobků, jehož výtěžek putuje na fond pro sociálně slabé rodiny. Tuto tradici se jim podařilo zachovat i letos v rámci všech bezpečnostních opatření.

 

Fond milosrdenství farní charity v Hustopečích funguje a pomáhá už čtyři roky. Formou jednotlivých darů či benefičních akcí sbírá prostředky, které následně pomáhají sociálně slabým rodinám v Hustopečích a okolí.

„Fond funguje celý rok, my se snažíme přes různé koncerty, bazary, divadla získávat peníze, letos částečně přispívá i charita. Speciálně je tam vyčleněná částka na potřeby zajištění nějakých dětských pokojů, což zahrnuje například koupi postelí a skříní,“ líčí aktivitu fondu farnice Najmanová.

Fond úzce spolupracuje a vzájemně se doplňuje se sociálním odborem v Hustopečích. „Buď mají sami žádosti na nás, přijdou s něčím konkrétním, nebo máme my nějaký nápad vůči nim. Třeba minulý rok se dávaly dětem ze sociálně slabých rodin vánoční dárky, ale většinou je to tak, že oni sami mají nějaké potřeby, na které nedosáhnou ze státních podpor,“ objasňuje správkyně fondu.

Za dobu svého fungování nashromáždil a rozdal přes sto tisíc korun a v ve své činnosti má v plánu pokračovat i nadále. Sociálně slabých totiž i v souvislosti s dlouhotrvající koronavirovou krizi přibývá.

Letošní rok moc nepřál pořádání benefičních akcí, proto farníci v rámci dodržení všech opatření připravili alespoň odlehčenou verzi tradičního jarmarku rukodělných výrobků v neděli 13. prosince. Na skromném stole v zádveří hlavního vchodu bylo možné zakoupit ručně pletené šály, domácí marmelády i lihoviny, vánoční ozdoby, výrobky z keramiky nebo svíčky či vánoční přání. Netrvalo dlouho a stůl byl prázdný. „Byla to taková hurá akce, většina těch původních ročníků proběhla v klubovně, kde výrobků farníci donáší podstatně více, takže letos jsme čekali, jak se zadaří, vzhledem k tomu, jaká vládní nařízení budou zrovna platná. Najednou jsme si řekli, ať každý, kdo něco má, přinese. Bylo to takové komornější, ale myslím, že se tu sešly opravdu hezké věci, takže účel to určitě splní,“ raduje se Najmanová.

Dárci, kteří by chtěli do fondu přispět mohou kontaktovat přímo děkana Jana Nekudu, případně peníze poslat na farní účet s poznámkou Fond milosrdenství. Za každý dar předem děkujeme.

-slam-, -nov- 

odebírejte přes RSS