Začalo antigenní testování v Hustopečích

5. 1. 2021 · 2 minuty čtení · 4 fotografie · 1 video
Téma Z města

Jednou za pět dní si může kterýkoliv občan Česka zajít zdarma na antigenní testy na Covid-19, které by měly zjistit infekčnost testovaného. Nově i v Hustopečích. Jak testy probíhají a jak je možné se na ně přihlásit, to jsme zjišťovali hned první testovací den, který byl plně obsazený.


Z nařízení Krizového štábu Jihomoravského kraje začalo v pondělí 4. ledna fungovat v Hustopečích antigenní testování na Covid-19. Spádovou oblastí testovacího místa je celý mikroregion Hustopečsko a o jeho zřízení byly informovány všechny okolní obce. 

„Vhodné prostory jsme bohužel nenašli ani v nemocnici ani na poliklinice tak, abychom dodrželi všechna aktuálně platná nařízení. Město Hustopeče mělo v podstatě jediné ideální místo, a to v sále společenského domu na Herbenově ulici, který je a pravděpodobně i dlouho bude nevyužívaný,“ vysvětlila volbu tohoto místa starostka Hana Potměšilová.

Právě velký sál se zázemím v odlehlé části města splňuje všechny požadavky na bezpečnost testovaných i personálu - od rozestupů, vysokých stropů, oddělených vstupů až po zvláštní východ pro pozitivní. Samotné odběry zajišťuje Nemocnice Tišnov s pomocí profesionálních hasičů. „V Tišnově jsme rozjeli testovací centrum hned na začátku letních prázdnin v loňském roce, následně jsme vytvořili i mobilní testovací centrum, zajišťujeme testovací centrum v Bučovicích a nyní tedy i Hustopeče,“ představil zkušenosti svého týmu ředitel Nemocnice Tišnov Bořek Semrád.

Právě Nemocnice Tišnov vytvořila i rezervační systém, do kterého se zájemci o testování mohou zapsat. Odkaz na něj najdete na webu města. 

www.hustopece.cz/testycovid


„V rámci této online rezervace vyplní zájemce krátký zdravotní dotazník a vytiskne si čestné prohlášení, které přinese na testy s sebou. Kdo nemá tiskárnu, může vyplnit prohlášení i zde, ale chceme zkrátit ten čas tady na minimum, takže je lepší přinést ho už s sebou,“ apeluje na zájemce Semrád. 

Po dokončení registrace nepřijde registrovaným žádné potvrzení, což mnohé zaskočilo. I tak je však rezervace platná a je nutné přijít přesně na čas, aby byla zajištěna plynulost a zabránilo se shlukování osob. Budete-li chtít svou rezervaci z jakéhokoliv důvodu zrušit, můžete tak učinit pomocí SMS zprávy na telefonní číslo 778 703 730. 

„Samotný odběr se provádí výtěrem z nosohltanu přes nos tenkou odběrovou štětičkou, není to nic hrozného. A výsledky se testovaný dozví do 20 minut,“ doplňuje Semrád.

Antigenní testy však nejsou plnohodnotnou náhradou PCR testů, na které jsou odesíláni příznakoví pacienti a osoby v karanténě. „Já znám spoustu lidí z Hustopečí, kteří jezdili na tyto testy do Brna, protože chtěli navštívit své rodiče nebo prarodiče a přitom je neohrozili. Je to pro ten lepší pocit, že nemůžete ublížit. Naopak PCR test už přímo určí, zda jste covid pozitivní a jsou na něj odesíláni osoby s příznaky, nebo osoby po kontaktu s pozitivním člověkem,“ uzavírá starostka.

Prozatím se provoz testovacího místa plánuje do pátku 15. ledna a dále se bude vyvíjet podle epidemiologické situace. Rozhodne krizový štáb JMK. -nov-

odebírejte přes RSS