Dveře do místních církví byly opět dokořán

31. 5. 2021 · 2 minuty čtení · 22 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Zatímco Apoštolský sbor se v letošním roce do Noci kostelů nezapojil, zbývající dvě místní církve připravili pro návštěvníky poutavý program plný hudby, prohlídek, výstav i aktivit pro děti. Přilákal desítky zvědavců.


Asi nejvíce si letošní Noc kostelů užívali v Hustopečích žáci Základní umělecké školy. Jejich absolventský koncert bývá tradičně součástí programu v evangelickém kostele a letos se mohl uskutečnit jen díky rozvolňování bezpečnostních opatření. „Měli jsme připravenou i druhou variantu, že by se jednotlivá vystoupení pouze natočila a nahrála na internet. Ale takhle jsme mohli pozvat alespoň rodinné příslušníky, nikdo jiný bohužel přijít nemohl. Každopádně jsme měli radost, že si před nimi můžeme zahrát,“ těšil se ředitel ZUŠ Hustopeče Miroslav Brúček.

Koncerty před živým publikem si děti užívali, i když nervozita byla znát. Na přípravu měly velmi málo času a převážně se chystalo online. „Příprava online pro nás byla velmi náročná, na zkoušky s učiteli zbýval necelý měsíc. Naštěstí jsme měli praxi už z loňského roku, takže se to žákům všechno podařilo,“ neskrýval hrdost nad výkony svých svěřenců Brúček.

Kromě tradičních nástrojů, jakými jsou třeba housle, klavír, flétny či trubka se kostelem rozezněly třeba i bicí. A všechny přítomné ohromil svou hrou na klarinet Vojtěch Vrba. Nejtěžší skladbu večera, Concertino od Carla Maria von Webera zvládl excelentně a vysloužil si bouřlivý potlesk. „Vojta k nám přišel z Klobouk u Brna, dva oky hrál pod dohledem pana učitele Hujňáka a od září pokračuje dál. Byl u nás tedy krátce, ale myslím si, že se mu tady líbilo,“ představuje talentovaného muzikanta Brúček. 

Program v evangelickém kostele pokračoval dalšími koncerty, přednáškou i výstavou o misijní práci v Malawi. „Pro mě osobně je to nostalgie, ale chtěli jsme připomenout naši službu, která stále trvá, takže zájemci se o ní dozvěděli potřebné informace a mohou i přispět, kdyby chtěli,“ ukázala nám koutek s fotografiemi a předměty kazatelka Českobratrské církve evangelické Kateřina Rybáriková.

Římskokatolická farnost při kostele sv. Václava se letos zaměřila na děti, pro které zdejší farníci připravili propracovanou a vtipnou stopovací hru Po stopách kostelních myší. „Hra byla o tom, že děti procházely kostelem a cestou poznávaly prostory kostela, plnily úkoly. V cíli na ně čekalo překvapení v podobě truhly s pokladem,“ seznámil nás s pravidly hry její autor a organizátor celého programu Petr Najman.

Kromě zábavy pro děti se během večera promítal film o historii kostela, zájemci využili komentovaných prohlídek a mohli se zaposlouchat i do varhanního koncertu absolventů brněnské Základní umělecké školy. 

Kdo z nějakého důvodu nemohl zavítat na připravené programy Noci kostelů, může život zdejších církví poznat i neorganizovaně. Ideálně po každé bohoslužbě, jejichž rozpisy najdete na webových stránkách církví. -nov-

odebírejte přes RSS