Hustopečský Slunovrat bavil i pomáhal

28. 6. 2021 · 2 minuty čtení · 20 fotografí · 1 video
Téma VínoKultura

Po roční pauze se do Hustopečí vrátila oblíbená akce Slunovrat s vínem. Již od pátku 25. června mohli milovníci vína navštívit téměř dvacítku otevřených sklepů ve dvou vinařských uličkách, v sobotu je pak čekal oblíbený souboj vinařů. Kdo si odnesl putovní cenu?


Slunovrat s vínem se vrátil do Hustopečí – oblíbená dvoudenní akce, při které mohli návštěvníci ochutnat vína místních vinařů v téměř dvacítce otevřených sklepů, je doplněna o oblíbenou bitvu vinařů. Hustopečský Slunovrat se tak slavil vínem a hudbou, ale také pomáhal. „Slunovrat s vínem? To jsou otevřené sklepy v Hustopečích, které pořádá Hustopečské vinařské bratrstvo ve spolupráci s městem Hustopeče. Ozvláštněním je tradiční souboj vinařů z obou vinařských ulic,“ přibližuje nám událost produkční Jana Unčovská z Marketingu a kultury města Hustopeče.

Vinaři z obou vinařských ulic nakráčeli ke společnému souboji plni odhodlání získat cennou kovovou plastiku pro sebe. Aby si ale odměnu mohli odnést, museli si ji nejdříve vybojovat. „Souboj vinařů bývá vždycky super, protože vinaři se vyhecují a vždycky je zde super atmosféra. Souboj bývá složen ze tří úkolů a vítěz si odnesl putovní trofej, kterou se bude pyšnit po celý následující rok,“ říká Unčovská. Připravené úkoly otestovaly jejich zručnost, rychlost, ale také představivost. První dva úkoly – házení kroužkem na flašky vína spojené s hlavolamem a poté opičí dráha s otevíráním lahví na rychlost – dopadly nerozhodně 1 : 1, rozhodoval tedy úkol poslední – přetahovaná. Tam svou sílu jasně prokázali vinaři z ulice Na Hradbách a zpečetili tím své vítězství. Očekávali jej? „Vítězství bylo samozřejmě očekávané, drželi jsme palce i našim konkurentům z ulice Vinařská, ale špatná životospráva přes zimu, kdy jsme každý přibrali 5–7 kilo se v tom výsledku určitě projevila,“ neskrývá radost kapitán z Vinařské Pavel Košulič.

Slunovrat nebyl pouze o zábavě, i zde se nezapomínalo na nedaleké obce, které v týdnu postihla přírodní katastrofa v podobě tornáda. „Vinaři se rozhodovali, zda vzhledem k situaci akci uskutečnit, ale domluvili se, že v každém sklepě bude připravena kasička, kam mohou návštěvníci přispět a tento příspěvek poputuje do postižených oblastí na Moravě. A všem, kteří přispěli, moc děkujeme,“ dodává Jana.

-vyh-, foto: Richard Skoumal

odebírejte přes RSS