Lidé i technika z Hustopečí míří na Hodonínsko. Sběrný dvůr je uzavřen.

27. 6. 2021 · 2 minuty čtení · 3 fotografie
Téma Z města

Ohromná vlna pomoci z celé republiky míří na Hodonínsko a Břeclavsko. Hustopeče nejsou pozadu a jak jednotliví občané, tak Městský úřad aktivně pomáhá od prvních hodin.

Pomoc bude ale potřeba rozdělit do dlouhodobého horizontu a tady jsou potřebné informace pro občany Hustopečí: 

  • Svozová technika Města Hustopeče včetně kontejnerů je již nasazena v postižených obcích. Proto bude od pondělí 28. 6. až do odvolání uzavřený sběrný dvůr. Děkujeme za vaše pochopení.
  • Část našeho krizového štábu pracuje v obci Lužice a Moravská Nová Ves, odkud informují o potřebách a hlavně nutnosti koordinace, neboť na místě stále panuje chaos. Oficiální kroky města koordinujeme v rámci krizového řízení JMK a krizovými štáby z Hodonína a Břeclavi.
  • Některé obce mikroregionu Hustopečsko řeší materiální sbírky i pomoc skrze sbory dobrovolných hasičů, které město Hustopeče nemá (Bořetice, Křepice, Vrbice a další). Máme však informace o skupinách občanů Hustopečí, kteří aktivně vyjeli na postižená místa, organizují sbírky a pod. Jedná se především o dobrovolnickou skupinu Richarda Homoly a sběrné místo v penzionu Na Fialce či v kanceláří školní jídelny Komenského. Jejich obětavosti si velmi vážíme a všem dalším, kteří chtějí pomoct, připomínáme 5 kroků, kterými by se měli řídit, aby pomoc byla účinná.

 

71002

  • Chcete-li přesto vyjet pomáhat osobně, vyhněte se hlavním tahům a svá auta zaparkujte mimo obce.  Zkuste ale předem zavolat do Domu kultury Hodonín (tel.: 720 543 278, 720 543 270 nebo 720 543 275), ať mají alespoň nějaký přehled. Dobrovolníky odtud rozváží autobusy. Jinak je asi všem jasné, že ať vás pošlou kamkoliv, všude je spousta práce. Při jízdě autem je třeba počítat s delší docházkovou vzdáleností. Zatím máme k dispozici pouze informace o odstavné ploše v obci Hrušky.

 

71003

  • Kam přivézt materiální pomoc? Krizový štáb Jihomoravského kraje zřídil dvě příjmová střediska: 1. Břeclav: RENA HALL, Národních hrdinů 20a (bývalá tržnice) 2. Hodonín: benzínka OMV, Velkomoravská Co přivézt? Plachty, hřebíky, kýble na suť, kolečka, krumpáče, lopaty, smetáky, pracovní rukavice, opalovací krémy, sluneční brýle. Upozorňujeme, že poptávka se může postupně měnit dle aktuálních potřeb ze zasažených míst. 
  • Starostové všech postižených obcí opakovaně vyzývají, že nejvíce potřeba jsou finanční prostředky. V pátek 25. 6. byl na schůzce krizového štábu a zástupců mikroregionu Hustopečsko schválen a následně založen městem Hustopeče společný účet na pomoc postiženým obcím. Transparentní účet má číslo 6013134339/0800 a můžete na něj posílat finanční příspěvky. Za jakoukoli částku velký dík. Využití finanční pomoci bude konzultována se samosprávami.

 

71005

POZOR! Pokud posíláte peníze na kterýkoliv sbírkový účet přes QR kódy, ověřte si číslo účtu příjemce! Podvodníci už takto napadli několik sbírek... 

  • Řada firem a živnostníků nabídla svoji pomoc. Kontakty postupně předáváme do registru. Zapojit se můžete také do dobrovolnických skupin, konkrétně např. Dobrovolnická pomoc po břeclavském tornádu nebo Pomoc Hodonínsko. Také v případě nabízení techniky je možné kontaktovat linky kraje či Dům kultury Hodonín.

 

Ještě jednou všem děkujeme za každou snahu pomoci a věříme, že tato vaše ochota bude trvat po celou dobu, kdy ji budou zasažené obce potřebovat. 

odebírejte přes RSS