Vyjeli Krajem André a podpořili Hodonínsko

29. 6. 2021 · 2 minuty čtení · 14 fotografí · 1 video
Téma VínoSport
Po roční odmlce se zdatní cyklisté a milovníci Moravy mohli opět projet Krajem André. Čekala na ně téměř čtyřicet kilometrů dlouhá trasa, víno a devět pohostinných a laskavých jihomoravských obcí.


Krajem André je událost s téměř dvacetiletou tradicí. I touto akcí pochopitelně otřásly události spojené s živelní pohromou na břeclavsku a hodonínsku, a tak se nabízela otázka, zda ji vůbec uskutečnit. „V posledních dnech nás samozřejmě ovlivnilo tornádo, které se objevilo kousek od nás. Nás se díkybohu nedotklo, a tak jsme se rozhodli, že akci uskutečníme, navzdory tomu, co se stalo. Solidaritu s těmi obcemi chceme vyjádřit tím, že celý výtěžek z akce bude poskytnut právě do postižených obcí,“ informuje pořadatelka Radka Raflová. Kromě toho byly po celém regionu rozmístěny kasičky, do kterých se na tornádem postižené obce také vybíralo. Pořadatelé také často připomínali zřízený transparentní účet, kam může kdokoliv přispět.

Pro některé stálé návštěvníky akce Krajem André mohlo být překvapením, že start nebyl klasicky v areálu autokempu na Formance. „Tentokrát jsme na ulici Vinařská. Cílem bylo zapojit víc tu vinařskou lokalitu, aby lidé měli tu možnost se podívat, kde vinaři vlastně mají své sklepy,“ říká pořadatelka Raflová. Program na ulici Vinařská pokračoval i večer, kdy na akci Krajem André navázal tradiční Hustopečský Slunovrat.

Vše ostatní zůstalo při starém. Akce už má téměř dvacetiletou tradici a trasa, přibližně čtyřicet kilometrů dlouhá, ani průjezdní obce se nemění. „Je to koncipováno tak, že lidé na trase se zastavují na konkrétních razítkovacích místech, tam sbírají razítka, a na tom je založená celá soutěž, že se snaží těch razítek nasbírat co nejvíc, minimálně sedm, s těmi se vrátí sem do Hustopečí a mohou být zařazeni do dalšího slosování,“ vysvětluje celý proces Raflová.

Do prvních cen patřil pobyt pro dva s ochutnávkou vína v regionu, ochutnávka vína ve sklepě nebo poukaz na nákup sportovního vybavení. Návštěvníci mohli kromě razítkovacích míst navštívit také jiné zajímavé lokace v daných obcích, například rozhlednu, nově otevřené arboretum v Němčičkách a další.

Vlivem událostí posledních dnů bylo pro pořadatele těžké odhadnout, kolik účastníků se letošního ročníku Krajem André zúčastní. „Minulý rok jsme cyklo-akci kvůli pandemii nekonali, ale víme, že průměrná účast se pohybuje kolem tří až tři sta padesáti návštěvníků. Věříme tomu, že účast bude hojná, zvlášť proto, že výtěžek bude věnován na ty účely, na jaké bude věnován, aby byl efekt co největší,“ doufá Radka Raflová. 

Efekt nakonec velký byl. Na kolo nasedlo téměř 350 cyklistů a výtěžek z pokladniček rozmístěných po Hustopečsku brzy budeme znát také. -slam-

odebírejte přes RSS