Zeď na Vinařské ožila díky netradiční akci

14. 6. 2021 · 2 minuty čtení · 19 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Ani dvě silné dešťové přeháňky nerozehnaly desítky nadšenců z Vinařské ulice, kteří se v sobotu 12. června zapojili do netradiční akce Namaluj Hustopeče. Zpívalo se, koštovalo a pracovalo.


Přátelské odpoledne plné smíchu, hudby a barev připravily dámy z MaKu na sobotu 12. června. Netradiční akce s názvem Namaluj Hustopeče nalákala desítky rodin. Hlavní úkol dne byl jasný. „Dneska jsme malovali zeď. Tématem mělo být víno, vinohradnictví, Hustopeče a podobně. A to se i povedlo, protože jsme tu třeba měli děti, které malovaly dinosaury a vysvětlily nám, že ti dinosauři hlídají vinice, takže vše probíhalo v rámci zadání, máme obrázky všeho druhu a bylo to velmi zábavné“ směje se organizátorka akce Jana Tupá z Marketingu a kultury města Hustopeče. 

Právě malování na betonovou zeď bavilo nejvíc a každý chtěl na Vinařské zanechat svůj podpis. „Ta zeď nás prostě lákala. Několikrát jsme dostali podnět od vinařů z Vinařské, jestli by se tady to prostředí u garáží nešlo nějak zútulnit, zkrášlit. Tak jsme to chtěli vyzkoušet. Už před několika týdny jsme zeď očistili a natřeli fasádní barvou, aby vše bylo připravené a chtěli jsme do toho zapojit i místní, což se povedlo,“ pochvaluje si Tupá.

Na nejvýraznějších malbách se však pracovalo už týden před akcí. Učni z SOŠ a SOU Hustopeče si jako předlohu vybrali starý sklípek na Vinařské, který by měl být zbourán. Žáci prvního a druhého ročníku oboru malíř - lakýrník pod taktovkou mistrové Bronislavy Horákové však chtěli zachovat jeho kouzlo, což se jim povedlo.

Svůj monumentální obraz malovali i studenti místního Gymnázia T. G. Masaryka, kteří za dozoru pana učitele Richarda Ptáka vytvořili nepřehlédnutelnou barevnou krajinu. Jak vysvětlil sám učitel, jedná se o pohled na Hustopeče ze Šakvického nádraží, což si může každý návštěvník Hustopečí, který cestuje vlakem, může snadno ověřit.

Pozadu nezůstaly ani produkční z města, které ozdobily Vinařskou ulici odrůdami vín typických pro Hustopečsko včetně celého procesu pěstování a zpracování vinné révy. 

Na koho pak v sobotu zrovna nezbyl štětec, mohl využít sobotní odpoledne i jinak. „Opékáme špekáčky, děti si vyrábí buttony z vlastních kreseb, máme tu ochutnávku pomazánek od šikovných hospodyněk, točíme pivo i limču a protože jsme na Vinařské, tak samozřejmě nechybí víno. Máme tu vzorky vín, které se v letošním roce ucházeli o Hustopečskou pečeť, takže si každý může pokoštovat,“ popsala bohatý program vedoucí Marketingu a kultury města Hustopeče Jana Hrádková.

Dílo se zdařilo a protože betonová zeď na Vinařské je dlouhá, jistě se i další její část brzy dočká podobné renovace při podobně pohodovém setkání. „Snad Ano, Bylo to dneska moc fajn. Po takové době, kdy jsme byli doma a nemohlo se nic dělat, tak jsme si to tady všichni užili a vyřádili jsme se mezi svými,“ neskrývala radost Jana Tupá. -nov-

odebírejte přes RSS