Darujte nevyužité věci a udělejte (si) Radost! Narana otevírá 19. července.

6. 7. 2021 · 2 minuty čtení · 4 fotografie · 1 video

Jedním z projektů, které se ucházeli o vaše hlasy v participativním rozpočtu města byl dobročinný obchůdek Narana neboli re-use či re-start obchod. Místo, kam může každý darovat nevyužité věci, které se následně prodají a výtěžek putuje na dobročinnou věc. Autoři návrhu však nečekali na výsledek hlasování a svůj projekt začali realizovat svépomocí. 

 

V Hustopečích vzniká nové místo, kde se spojí solidarita a pomoc. Bývalý sklad v budově Apoštolské církve se mění do podoby obchůdku. Ten ale nebude jen tak ledajaký – bude pomáhat! „Připravujeme otevření dobročinného obchůdku Narana, který chceme otevřít 19. července. Teď v místnosti probíhají takové těžší, špinavější práce, abychom vůbec měli kam to zboží potom uložit a kde ho vystavit. Až budeme mít hotové tohle, pak už budeme jen třídit věci, které nám lidé nosí a provádět finální úpravy,“ svěřuje se s plány členka spolku, Petra Fekete.

Do sortimentu dobročinného obchodu může přispět kdokoliv. Budou jej totiž tvořit především věci, které už někomu nedělají radost, nebo je vlastní zbytečně. „Teď nám lidé nosí věci, máme zájem o oblečení dámské, pánské i dětské, to dětské od velikosti 92 nahoru, vybavení do domácnosti a budeme moc rádi také za knížky a hračky, podává výčet potřebných věcí Petra Fekete.

V nadcházejících dnech můžete toto zboží přinášet v pondělí nebo ve středu od 15 do 17 hodin přímo na místo nebo po telefonické domluvě – číslo najdete na facebookové stránce Narana Hustopeče, nebo na plakátech, které jsou vyvěšené po městě. Darované oblečení by mělo být čisté a připravené alespoň v krabicích nebo taškách, aby byla manipulace s nimi snadnější.

Název obchůdku je odvozen od nedávno vzniklého spolku, který pojí kromě touhy pomáhat mnohem víc. „Než začal vznikat obchůdek Narana, založili jsme spolek Narana, protože chceme šířit osvětu a vzdělávat sebe a veřejnost o tématech, které nás zajímají, což je například domácí vzdělávání, bezodpadová domácnost, minimalismus doma i v životě, zdravé vztahy a nenásilná komunikace… a jednoho dne jsme narazili jsme na takový dobročinný obchůdek v Břeclavi, který nás neskutečně nadchl, tak jsme něco takového chtěli přinést i do Hustopečí,“ popisuje vznik idey Petra Fekete.

Veškerý výdělek poputuje na sociálně-terapeutické dílny Radost, které sídlí na Pavučině. „Tento krok jsme zvolili proto, aby peníze zůstaly v místě, tedy v Hustopečích,“ vysvětluje dobrovolnice Fekete. Na 19. července je naplánováno slavnostní otevření obchůdku, kdy už bude možné zakoupit si první zboží. Přes léto bude otevřeno od úterý do čtvrtka, vždy od 10 do 17 hodin. Aby bylo možné prodejní dobu rozšířit, je třeba dalších dobrovolníků, které spolek Narana uvítá s otevřenou náručí. -slam-

odebírejte přes RSS